Podczas pandemii liczba wegan, czyli osób, które całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego wzrosła o 2 proc. i aktualnie już 6 proc. Polaków deklaruje całkowite wykluczenie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego.
Liczba wegetarian, czyli osób, które nie jadają mięsa, ale w menu uwzględniają np. nabiał, jaja i miód nie zmieniła się w stosunku do 2020 roku i nadal wynosi 10 proc. Ponadto aż 12 proc. respondentów zamierza wypróbować dietę wegetariańską, a 7 proc. dietę wegańską w najbliższym czasie.
Dieta roślinna – dobrze skomponowana jest zdrowa
- Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Powszechna dostępność smacznych i dobrych jakościowo roślinnych zamienników mięsa i nabiału, a także obecność potraw wegetariańskich w prawie każdym lokalu gastronomicznym również sprzyja popularyzacji roślinnego odżywiania. – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Kukuła Healthy Food
Kto i gdzie najchętniej wybiera diety bezmięsne?
Według danych sprzedażowych Kukuła Healthy Food najwięcej zamówień na dietę wegańską jest w:
- Warszawie
- Gdańsku
- Krakowie
Identyczna kolejność jest w przypadku programu wegetariańskiego.
Najwięcej zamówień na diety wykluczające mięso bez podziału na płeć przypada na województwo pomorskie. Na drugim miejscu jest mazowieckie, a na trzecim śląskie. Diety roślinne chętniej zamawiają kobiety (76 proc.).
- Mieszkańcy województwa pomorskiego, mazowieckiego i śląskiego zamawiają najwięcej zestawów wegetariańskich zarówno w ujęciu ogólnym jak i w podziale na płeć. Nieco inaczej kształtuje się ranking miast. Wśród kobiet są to: Warszawa, Gdańsk i Kraków, a wśród mężczyzn: Warszawa, Gdańsk i Gdynia - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i właściciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.
Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021” najwięcej wegan jest w grupie wiekowej 25-34 lata, zaś największą grupę wegetarian stanowią osoby w wieku 18-24 lata.
Inne ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie Polaków
Do stosowania różnego typu ograniczeń żywieniowych w diecie aktualnie przyznaje się 85 proc. Polaków i jest to o 5 proc. mniej niż w styczniu 2020 r. Prawie połowa tej grupy (45 proc.) to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier.
Dużą uwagę przywiązujemy również do spożywania określonej liczby kalorii w ciągu dnia (44 proc.), a także niejadania posiłków po określonej godzinie (33 proc.). Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniamy:
- chęć prowadzenia zdrowego stylu życia
- redukcja masy ciała
- problemy zdrowotne
Co decyduje o zdrowym stylu życia?
Podczas pandemii zaczęliśmy doceniać równowagę work-life-balance. W styczniu 2020 r. ten czynnik jako istotny dla zdrowia wymieniało zaledwie 4 proc. Polaków. Aktualnie jest on ważny już dla 15 proc.
- Według 40 proc. Polaków o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie i jest to o 8 proc. mniej niż w 2020 roku
- Spokojny tryb życia jest istotny dla 26 proc. i jest to o 3 proc. więcej niż w badaniu przeprowadzonym przed pandemią.
- Uprawianie sportu jako kluczowe dla zdrowia wymienia aktualnie 19 proc. respondentów (25 proc. w 2020 r.).
Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru. Żywność wegetariańska i wegańska została uznana za zdrową przez 40 proc. badanych.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?