Pogotowie kulinarne
\Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek, jeśli dodamy do niej odrobinę soli
\Makaron nie sklei się podczas gotowania, gdy do wody dodamy łyżkę oleju, nie należy jednak stosować tej sztuczki przy gotowaniu makaronu do spaghetti, ponieważ będzie on śliski i nie wchłonie sosu.
\Aby ciasto naleśnikowe było puszyste, należy wlać do niego przed pieczeniem łyżkę roztopionego masła. Innym sposobem na uzyskanie puszystości jest dodanie do wody mineralnej zamiast zwykłej.
\Ciasta na naleśniki nie należy ubijać zbyt długo, bo placki będą za twarde.
\Najlepiej zrobić ciasto na godzinę przed smażeniem, aby mąka "złapała" powietrze, wtedy naleśniki będą pulchne.
\Omlet będzie bardzo pulchny, jeśli przed wylaniem go na patelnię dodamy do ciasta łyżkę oliwy.
\Aby omlety i naleśniki na słodko nie były mdłe, należy dodać do nich szczyptę soli.
\Odrobina mąki ziemniaczanej dodana do wody, w której gotują się kluski, sprawi, że nie rozgotują się one szybko.
\*Ciasto na kluski kładzione będzie miało lepszą konsystencję, jeśli dodamy do niego wody mineralnej zamiast zwykłej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?