MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Węglowodany w kuchni

Redakcja
Trudno wyobrazić sobie naszą kuchnię na co dzień i od święta bez smakowitych kluseczek spaghetti, naleśników i puszystych omletów. Są kaloryczne i tuczące, ale powodują poprawę nastroju i dają sporo energii, co jest być może ważniejsze od idealnej sylwetki. Oto kilka węglowodanowych tajemnic:

Pogotowie kulinarne

\Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek, jeśli dodamy do niej odrobinę soli
\
Makaron nie sklei się podczas gotowania, gdy do wody dodamy łyżkę oleju, nie należy jednak stosować tej sztuczki przy gotowaniu makaronu do spaghetti, ponieważ będzie on śliski i nie wchłonie sosu.
\Aby ciasto naleśnikowe było puszyste, należy wlać do niego przed pieczeniem łyżkę roztopionego masła. Innym sposobem na uzyskanie puszystości jest dodanie do wody mineralnej zamiast zwykłej.
\
Ciasta na naleśniki nie należy ubijać zbyt długo, bo placki będą za twarde.
\Najlepiej zrobić ciasto na godzinę przed smażeniem, aby mąka "złapała" powietrze, wtedy naleśniki będą pulchne.
\
Omlet będzie bardzo pulchny, jeśli przed wylaniem go na patelnię dodamy do ciasta łyżkę oliwy.
\Aby omlety i naleśniki na słodko nie były mdłe, należy dodać do nich szczyptę soli.
\
Odrobina mąki ziemniaczanej dodana do wody, w której gotują się kluski, sprawi, że nie rozgotują się one szybko.
\*Ciasto na kluski kładzione będzie miało lepszą konsystencję, jeśli dodamy do niego wody mineralnej zamiast zwykłej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski