18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Who is who krakowskich kulinariów

Redakcja
Burrito Buffet ul. Warszawska 20/III, ul. Podbrzezie 2 Fot. Anna Kaczmarz
Burrito Buffet ul. Warszawska 20/III, ul. Podbrzezie 2 Fot. Anna Kaczmarz
Tu gdzie Szlak trafia Warszawską - tak do tej pory można było przeczytać w materiałach reklamowych Burrito Buffet. Od kilku dni wielbiciele meksykańskich smaków mogą jednak cieszyć się swoim ulubionym jedzeniem również na Kazimierzu: w lokalu po Bagel Mamie, vis-a`-vis Synagogi Tempel, otworzyła się właśnie niewielka, przyjazna przestrzeń.

Burrito Buffet ul. Warszawska 20/III, ul. Podbrzezie 2 Fot. Anna Kaczmarz

Jarek Jaworski i Zbigniew Rybarczyk

W obydwu miejscach do wejścia zachęcają zabawne, świecące, kolorowe sombrero nad drzwiami - łatwo więc tam trafić nawet w nocy... A sprzedawane w Burrito Buffet jedzenie szczególnie cieszy właśnie tych, którzy lubią myszkować wieczorem po lodówce w poszukiwaniu mocnych smaków.

- Nie unikamy pikantności - mówią panowie Jarek Jaworski i Zbigniew Rybarczyk, odpowiedzialni za sukces Burrito Buffet. Pan Zbigniew sam, na podstawie oryginalnych receptur, opracował większość przepisów: zwłaszcza tych na rewelacyjną, świeżą salsę - lekki sos pomidorowy, idealny do nachos, czyli meksykańskich chipsów - oraz guacamole, czyli pastę z awokado. Obie rzeczy są jednak jedynie akcentami w dwóch sztandarowych potrawach, które można zamówić na Warszawskiej i Podbrzeziu: burrito i quesadilli. Podstawą tych dwóch dań jest oczywiście tortilla - w Meksyku, inaczej niż w Hiszpanii, tak nazywa się placek z mąki i wody, idealnie utrzymujący farsz. Do tego Burrito Buffet ma - ułożone w wielkich miskach w meksykańskie wzory - superświeże dodatki. Na naszych oczach do potrawy mogą wpaść grzyby, pomidory, sałata, ryż, ser, pasta z fasoli, pocięte papryczki jalapeno, papryka...

Owe składniki dostaniemy z wybranym rodzajem mięsa lub bez, z wybranym sosem i poziomem ostrości, zawinięte w tortillę i zapieczone na grillu. Podawane na ciepło po zawinięciu w papier aluminiowy - oto burrito! Quesadilla zaś to duża pszenna tortilla zapiekana na grillu z żółtym serem i pieczarkami oraz wybranymi składnikami. Dzielona na cztery części podawana jest z wybranym sosem. - Jak ktoś raz spróbował quesadilli, będzie ją kochał - uważa pan Zbigniew. Obydwa popisowe dania przyprawiane są leżącą w doniczkach świeżą kolendrą. Choć Polacy mają często obiekcje na punkcie tego zioła, nazywanego często tajską lub meksykańską pietruszką, to w Burrito Buffet to się nie zdarza. - Nie ma z nią problemu - mówi pan Zbigniew. Obydwaj właściciele z dumą podkreślają też, że udało im się stworzyć miejsce, gdzie szybko, na oczach klienta przyrządza się ze świeżych składników zdrowe dania. -Zobaczymy, jak przyjmą się na Kazimierzu - uśmiechają się.

AGNIESZKA KOZAK

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie