reklama

Who is who...

RedakcjaZaktualizowano 
Restauracja Delight Hotel Andel ul. Pawia 3 Fot. Grzegorz Ziemiański
Restauracja Delight Hotel Andel ul. Pawia 3 Fot. Grzegorz Ziemiański
Wielkie szklane okna wychodzące na Plac Dworcowy zna każdy, kto zdąża od strony miasta do Galerii Krakowskiej.

Restauracja Delight Hotel Andel ul. Pawia 3 Fot. Grzegorz Ziemiański

...krakowskich kulinariów: Andrzej Żylski

Na parterze hotelu Andel mieści się restauracja Delight - współczesne wnętrze rozświetlone przez dzienne światło. Nowoczesne meble komponują się z niezwykłym kształtem restauracji - przypominającej trochę muszlę. To królestwo Andrzeja Żylskiego, który Delight zajmuje się od ponad roku. Wcześniej przeszedł między innymi przez kuchnie w Da Pietro (gdzie zresztą poznał swoją żonę) oraz w Sheratonie. Pewien czas spędził też w Anglii, jednak zatęsknił za Polską, gdzie niedługo urodzi mu się potomek.
Pracując w Andelu czuje się trochę, jakby wrócił do chwil z dzieciństwa - mieszkał wtedy bowiem w tej okolicy. W pobliżu była również jego szkoła gastronomiczna - wtedy na Siennej, obecnie - na Zamojskiego. Tu też chodził na studia - szefowi restauracji Delight udało się bowiem dostać na kulturoznawstwo - jego wielką pasją są cywilizacje Dalekiego Wschodu, szczególnie Japonia. - To przez samurajów - uśmiecha się. Odbiciem tego zamiłowania są niektóre przepisy w menu restauracji oraz słabość do japońskiej i wschodniej kuchni. Jeszcze niedawno w Hotelu Andel można było spróbować azjatyckich specjałów w cyklu prezentującym różne kuchnie - skonstruowanym na zasadzie podróży kulinarnych. Teraz nastał czas na kuchnię śródziemnomorską. Lista specjałów jest ogłaszana w czasie audycji w radiu Alfa - szef opowiada o kulinarnym rodowodzie prezentowanych potraw.
Menu restauracji Delight to zawsze popularna klasyka (na przykład carpaccio czy minestrone) przeplatane gdzieniegdzie szalonymi pomysłami szefa - na przykład tempurą z cukinii. Jest też - specjalnie dla obcokrajowców - sekcja polska. - Żur, pierogi czy kotlet schabowy cieszą się niezmiennym powodzeniem - uśmiecha się Andrzej Żylski.
Szef zwraca niezwykłą uwagę na stronę estetyczną dania - uważa, że po smaku to najważniejszy czynnik, który musi zostać wzięty pod uwagę przez kucharza. Opisując każde danie jednocześnie pokazuje gestem, jak wygląda na talerzu. Kiedy zwracam na to uwagę - zdradza mi w jaki sposób komponuje potrawy. - Biorę kartkę i najpierw wypisuję na niej to, co mam: dostępne składniki, patrzę na to i zaczynam dopisywać inne - uśmiecha się. - A potrawy faktycznie rysuję: to będzie tu, to tu, a sos będzie to wszystko okalał - gestykuluje Andrzej Żylski. W ten sposób zostało skomponowane nowe menu kurkowe restauracji, w taki zostanie stworzone następne - grzybowe. Tak też powstają zestawy na bussines lunch (codziennie inne danie!) czy wyborna kaczka z polenta w sosie wiśniowo-kokosowym, na którą warto się skusić w Delight.
Agnieszka Kozak

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3