Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2024. Domowa pieczona szynka świąteczna bez wędzenia [PRZEPIS]

mad
Domowa pieczona szynka.
Domowa pieczona szynka. Fot. Katarzyna Kośmider
Jak zrobić szynkę w domu? Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki

Pyszna domowa szynka pieczona – przepis. Domowe wędliny zawsze będą smakować lepiej niż te kupne. Przepisem na domową szynkę podzieliła się Katarzyna Kośmider.

Składniki

  • 1 kg chudej, ładnej szynki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju, 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe, 5 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek owocu jałowca i goździków
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Szynkę natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku. Przygotować marynatę z oleju, miodu, wina, przeciśniętego przez praskę czosnku, zmiażdżonych owoców jałowca, pokruszonych goździków, reszty majeranku, soli i pieprzu. Włożyć szynkę do marynaty, dodać liście laurowe, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Od czasu do czasu przewrócić mięso i polać marynatą. Przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 160 stopni przez 1,5-2 godziny. W połowie czasu pieczenia przewrócić szynkę na drugą stronę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wielkanoc 2024. Domowa pieczona szynka świąteczna bez wędzenia [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski