Mazurek wielkanocny to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem.
W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami. Jak przygotować wielkanocnego mazurka? Mamy sprawdzone przepisy na pyszne mazurki wielkanocne naszych Czytelników.

Prosty mazurek wielkanocny Joanny Tokarz [PRZEPIS]
Składniki na spód na blachę 24x36cm
- 300 g mąki tortowej
- 200 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- kokos
- kakao
Składniki na masę
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 50 g mleka w proszku
- 1 łyżka wody
- 2 kokosowe princessy
Dodatkowo
- W zależności od pomysłu dekoracje na wierzch
Wykonanie
Spód: mąkę, cukier, zimną margarynę i żółtka posiekać i zagnieść. Do 3/4 dodać kokos, ponownie zagnieść. Pozostałą część połączyć z kakao. Ciasto odłożyć do lodówki na około godzinę, następnie jasną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Z ciasta ciemnego uformować warkocz o szerokości około 2 cm. Opleść nim cały spód dookoła i lekko docisnąć. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Masa: margarynę roztopić, dodać przesiany cukier puder i cały czas mieszać. Następnie dodać jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie wymieszać, by nie było grudek. Można również wspomóc się mikserem. Masę ściągnąć z ognia i dodać posiekane princessy kokosowe. Ciepłą wylać na środek ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wystudzić. Mazurka udekorować rozpuszczoną czekoladą, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.

Mazurek z masą kajmakową i powidłami Magdaleny i Stanisława Romków [PRZEPIS]
Składniki na kruche ciasto
- 260 g mąki pszennej typ 450
- 40 g orzechów ziemnych mielonych
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
Składniki na masę
- 200 g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej)
- 50 g powideł śliwkowych
Dodatkowo do dekoracji
- migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada
Wykonanie
Przesiać mąkę, a w blenderze (jeżeli orzechy nie są w postaci sypkiej mąki) zblendować orzechy z cukrem pudrem. Tak zblendowane orzechy wymieszać z mąką. Następnie posiekać z masłem (my masło ścieramy na tarce na grubych oczkach), a na koniec dodać dwa żółtka. Wszystko razem zagnieść do momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części mniej więcej po równo. Jedną część rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (20x20 cm) – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów – a z drugiej zrobić ozdobny rancik (ok. 5 minimetrów), który ułożyć na rozwałkowane ciasto. Tak przygotowaną blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i piec ok. 20 minut aż ciasto złapie złoty kolor.
Kiedy ciasto wystygnie, rozsmarować na nim cienką warstwę powideł, a następnie wyłożyć w granicy naszego ranciku masę kajmakową. Masę kajmakową możecie kupić już gotową. Na koniec udekorować mazurka zgodnie z naszą wizją twórczą i gotowe.

Mazurek z masą cytrynową Marty Góry [PRZEPIS]
Składniki na kruche ciasto
- 2 żółtka
- 6 dag cukru pudru
- 30 dag mąki
- 25 dag masła
Składniki na masę cytrynową
- 1- 1,5 cytryny ( w zależności od wielkości): sok, otarta skórka i miąższ bez pestek zmiksować z 1-1,5 łyżką cukru
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- śmietanka 30 proc. ( max ¼ szklanki)
Wykonanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników i włożyć do lodówki na dowolny czas.
Blachę o wymiarach 23x31 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto i nakłuć widelcem dość gęsto, aby nie robiły się pęcherze podczas pieczenia. Upiec w temperaturze ok. 200-220 stopni na złoty kolor.
Masa cytrynowa: masło ucierać z cukrem, pod koniec dodając śmietankę i cukier na przemian z masą cytrynową. Utrzeć, aby masa stała się gładka i cytrynowa.
Wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać. Udekorować dowolnie. Ja udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą.

Mazurek kajmakowy z bakaliami Katarzyny Jaworek [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 200 g mąki
- 150 g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1/2 łyżki śmietany 18 proc.
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- bakalie do dekoracji (migdały, płatki migdałowe, żurawina, orzechy laskowe)
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem (margaryną). Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować. Ostrym nożem wykroić w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia brzegu. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Na przestudzonym cieście rozsmarować masę kajmakową. Ciasto udekorować bakaliami według uznania.

Mazurek czekoladowo-żurawinowy Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]
Składniki na ciasto (duża brytfanna)
- 60 dag mąki tortowej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 16 dag cukru
- 40 dag masła
- 2 całe jajka
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę czekoladowo-żurawinową
- 20 dag masła
- 1 literatka mleka
- 4 białe czekolady
- 50 dag suszonej żurawiny
Wykonanie
Mąkę, masło, cukier, jajka i żółtka ugotowane na twardo, przetarte przez sito i proszek do pieczenia krótko zarobić i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie po rozwałkowaniu, w brytfannie uformować wałeczek i przykleić posmarowanym białkiem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Do garnka dać masło, mleko i połamaną czekoladę. Podgrzać na jednolitą masę i dodać żurawinę. Masę wylać na ciasto. Zostawić do zastygnięcia. Aby mazurek był wyższy, można go ułożyć na warstwie biszkopta posmarowanego konfiturą.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?