Wielkanocne desery dla dzieci. Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i radości ze spędzania czasu w rodzinnym gronie. Przygotowując się do świąt sprzątamy i przystrajamy nasz dom wielkanocnymi ozdobami. Chcemy, aby zagościł w nim wyjątkowy nastrój, dlatego nie wyobrażamy sobie tego czasu bez cudownych zapachów tradycyjnych wypieków, które wydobywają się z kuchni. Warto jednak odświeżyć nasze menu i przygotować coś zupełnie wyjątkowego.
Baby, serniki i mazurki to tradycyjne wypieki, które podczas świąt są rajem dla podniebienia i radością dla oczu. Warto jednak czasem postawić na coś nietuzinkowego i odświeżyć w ten sposób świąteczne menu.
W przedświąteczne przygotowania warto włączyć również najmłodszych. Możemy zachęcić dzieci do stworzenia wielkanocnych dekoracji, które będą bardziej oryginalne niż te kupione w sklepie. Sianie rzeżuchy, robienie ozdób z masy solnej, malowanie pisanek i zdobienie koszyczków - to tylko niektóre z pomysłów.
Warto też zaprosić dzieci do zabawy przy świątecznych wypiekach. Przygotowanie słodkości w połączeniu z wykonanymi własnoręcznie ozdobami w formie na przykład kurczaczków będzie świetną zabawą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako efektowna ozdoba naszego wielkanocnego stołu, którą dzieciaki będą zachwalać każdemu. Zobaczcie przepisy!

Wielkanocne przepisy dla dzieci: wielkanocne baranki [PRZEPIS]
Składniki na 8 muffinek
- 2 małe jajka
- 100 ml mleka
- 100 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 g masła
- 8 cukierków „Krówek”
Dodatkowo
- ok. 50 g marcepanu
- 2 łyżki kakao
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- ok. 50g popcornu
Wykonanie
Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło połączyć ze sobą za pomocą ubijaczki-miotełki. Powoli dodać do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodać posiekane cukierki krówki.
Masę przelać do papilotek (napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.
W trakcie pieczenia masę marcepanową połączyć z kakao. Zostawić tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Uformować łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką zrobić noski i buzie. Wstawić do lodówki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarować na muffinkach. Przykleić łebki, a na wierzchu ułożyć obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schłodzić.
Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie.

Wielkanocne przepisy dla dzieci: wielkanocne czekoladowe ptasie gniazda [PRZEPIS]
Składniki na 6 gniazd
- ok. 100 g delikatnych paluszków (np. juniorków dla dzieci)
- 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
- 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
- 100 ml słodkiej 30% śmietanki
- 50 g pistacji
- ok. 80 g marcepanu
- barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony
Wykonanie
W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak, by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie.

Wielkanocne przepisy dla dzieci: wielkanocne kruche ciasteczka-kurczaczki z musem mango [PRZEPIS]
Składniki na ciastka
- 250 g mąki pszennej
- 110 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dekoracja
- 1 mango
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4-5 łyżek gorącej wody
Masa cukrowa
- 350 g cukru pudru Cukier Królewski
- 40 g glukozy w proszku
- 1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
- 20 ml zimnej wody
- barwniki spożywcze w kolorze czarnym i czerwonym
Wykonanie
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe/owalne kształty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor (około 15 minut). Ostudzić.
Miąższ z mango zmiksować blenderem. Cukier, żelatynę i wodę wymieszać. Połączyć z musem z mango, odstawić na około 15 minut, a następnie wyłożyć mus na ciasteczka. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby całość stężała.
Przygotować masę cukrową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut. Dodać do niej glukozę i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodawać stopniowo do cukru pudru i zagniatać jak ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na 3 części: jedną zostawić białą, do pozostałych dodać barwnik czerwony i czarny, ponownie wyrobić, aby uzyskać jednolity kolor. Z masy cukrowej uformować oczy, dziubki i nóżki kurczaków. Ułożyć je na ciasteczkach.
Zobacz koniecznie:Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół
Zobacz też:TOP 12 ciast na Wielkanoc naszych Czytelników
Zobacz też:Wielkanoc 2019 w nowoczesnym wydaniu: przepisy na nietypowe dania
Zobacz koniecznie:Wielkanocne żurki naszych Czytelników - najlepsze przepisy
Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski
Zobacz też:Pomysły na wielkanocny obiad
Zobacz koniecznie:Pyszne sałatki na Wielkanoc – najlepsze przepisy Czytelników
Zobacz koniecznie:Tradycyjne dania wielkanocne - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami
Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami
Zobacz też:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?