Wielkanoc 2024. TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne [PRZEPISY]
Nie wyobrażam sobie świąt bez własnych wyrobów. Biała kiełbasa jest jednym z nich. Uwaga–znika w oczach! - mówi Ulla Pałka, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.
Składniki
2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki)
kg chudego boczku
3 łyżki soli
2 łyżeczki pieprzu
3 czubate łyżeczki majeranku
5 ząbków czosnku
2szklanki letniej wody
oczyszczone cienkie jelita wieprzowe
Wykonanie
Mięso i boczek pokroić w kostkę, zmielić na grubych oczkach. 2/3 mięsa zmielonego zmielić jeszcze raz w maszynce na mniejszych oczkach, wymieszać. Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać. Dolewając 2 szklanki letniej wody, mieszać i wygniatać mięso przez 15 minut. Jelita wypłukać w ciepłej wodzie mieszając, aby oczyścić je z soli, potem zostawić je na 10 minut w ciepłej wodzie. Naciągnąć je na lejek do wędlin założony do maszynki do mięsa i nadziewać powoli mięsem formując kiełbaski, zwijając co chwilę – w zależności, czy chcemy większe czy mniejsze kiełbaski. W dużym garnku ugotować wodę, wrzucać kiełbaski i gotować maksymalnie 10 minut.