Wielkanoc po krakowsku z Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. Uczniowie pokazali talent!

opr. Magda Smoleń
W uroczystości wzięli udział m.in. Małopolska Kurator Oświaty, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych oraz franciszkanie.
W uroczystości wzięli udział m.in. Małopolska Kurator Oświaty, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych oraz franciszkanie. Zdjęcia - archiwum szkoły
Co to była za Wielkanoc! Uczniowie Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Macieja Miechowity 6 w Krakowie 30 marca pokazali, że znają tradycje kulinarne świąt Wielkiej Nocy i potrafią pięknie udekorować stół. Celem konkursu „Wielkanoc po krakowsku” było m.in. wyłonienie talentów wśród młodzieży szkół gastronomicznych.

30 marca 2023 roku Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Macieja Miechowity 6 w Krakowie podpisał umowę partnerską z Uniwersytetem Rolniczym w tym mieście. Tego samego dnia został też rozstrzygnięty konkurs „Wielkanoc po krakowsku” w kategoriach: piekarz, cukiernik, kucharz i kelner. W uroczystości wzięli udział m.in. Małopolska Kurator Oświaty, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych oraz franciszkanie. Szkoła bowiem nosi imię św. Maksymiliana Marii Kolbego.

Zobacz zdjęcia z tego wydarzenia:

Piekli ciasta, robili wędliny i nakrywali stół

Zadaniem uczniów, którzy przystąpili do IX edycji konkursu było przygotowanie dowolnej potrawy, wyrobu cukierniczego, piekarskiego, wędliniarskiego lub nakrycia stołu związanego z Wielkanocą. Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia mogli również przygotować swoje wyroby u pracodawcy i zaprezentować je w szkole. Laureat konkursu weźmie udział w II edycji Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych.

Jak powiedział nam nauczyciel i konferansjer wydarzenia, Marcin Bauerek:

Celem konkursu jest pielęgnowanie tradycji Świąt Wielkiej Nocy, propagowanie sztuki kulinarnej, rozbudzanie zamiłowania do zawodu oraz wyłanianie talentów wśród młodzieży szkół gastronomicznych.

Czytaj też: Obwarzanki i małdrzyki, czyli kulinarny Kraków kontra reszta świata

Patronat merytoryczny nad imprezą objęło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Nagrody dla zwycięzców konkursu ufundowało wielu lokalnych sponsorów. Franciszkańska Fundacja Brat Słońce przygotowała z kolei akcesoria adekwatne do wybranej specjalizacji dla wszystkich uczniów, którzy tylko przystąpili do współzawodnictwa.

iPolitycznie - Działania elit europejskich pod wpływem Rosji

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wielkanoc po krakowsku z Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. Uczniowie pokazali talent! - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie