W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy pl. Matejki 11 odbył się tradycyjny konkurs na najlepsze potrawy świąteczne. Uczestnicy, którzy rywalizowali w siedmiu kategoriach, przygotowywali zakąski z jaj, mięsa, drobiu, ryb i warzyw, a także mazurki i baby wielkanocne.
– W konkursie zmierzyło się ponad 20 drużyn kucharzy i cukierników, a także wędliniarze i piekarze, którzy zaprezentowali ciekawe wielkanocne sposoby na dekorację chleba – mówi Anna Matusz-Mirlak, koordynatorka konkursu.
– Dużą popularnością cieszyły się jajka faszerowane, pasztety i sałatki – dodaje. Po zakończeniu prezentacji i ogłoszeniu zwycięzców odbyła się degustacja potraw. W szkole otwarto także nową pracownię usług gastronomicznych, która została uroczyście poświęcona przez ks. kard. Stanisława Dziwisza.
Tytuły najlepszych cukierników otrzymały Ewa Borodawka i Agnieszka Łukawska z technikum oraz Barbara Zięba i Dominika Kempkowska ze szkoły zawodowej. Najlepszymi kucharzami ze szkoły zawodowej okazali się Paweł Mrowiec i Sebastian Starowicz, a wśród uczniów techników zwyciężyły Magdalena Rogoda, Elżbieta Oliwa i Marta Zając.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?