Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne dania po krakowsku

Sylwia Nowosińska
W konkursie zmierzyło się ponad 20 drużyn
W konkursie zmierzyło się ponad 20 drużyn FOT. ANDRZEJ WIŚNIEWSKI
Konkurs. Piekarze, cukiernicy, kucharze i wędliniarze rywalizowali wczoraj w konkursie na najlepszą potrawę wielkanocną.

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy pl. Matejki 11 odbył się tradycyjny konkurs na najlepsze potrawy świąteczne. Uczestnicy, którzy rywalizowali w siedmiu kategoriach, przygotowywali zakąski z jaj, mięsa, drobiu, ryb i warzyw, a także mazurki i baby wielkanocne.

– W konkursie zmierzyło się ponad 20 drużyn kucharzy i cukierników, a także wędliniarze i piekarze, którzy zaprezentowali ciekawe wielkanocne sposoby na dekorację chleba – mówi Anna Matusz-Mirlak, koordynatorka konkursu.

– Dużą popularnością cieszyły się jajka faszerowane, pasztety i sałatki – dodaje. Po zakończeniu prezentacji i ogłoszeniu zwycięzców odbyła się degustacja potraw. W szkole otwarto także nową pracownię usług gastronomicznych, która została uroczyście poświęcona przez ks. kard. Stanisława Dziwisza.

Tytuły najlepszych cukierników otrzymały Ewa Borodawka i Agnieszka Łukawska z technikum oraz Barbara Zięba i Dominika Kempkowska ze szkoły zawodowej. Najlepszymi kucharzami ze szkoły zawodowej okazali się Paweł Mrowiec i Sebastian Starowicz, a wśród uczniów techników zwyciężyły Magdalena Rogoda, Elżbieta Oliwa i Marta Zając.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski