Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne pasztety: z królika, drobiowe i wieprzowe. Zobacz, jak zrobić świąteczny pasztet [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Jedno jest pewne – pasztet na wielkanocnym stole pojawić się musi! Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na pyszne domowe pasztety!
Jedno jest pewne – pasztet na wielkanocnym stole pojawić się musi! Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na pyszne domowe pasztety!
Wielkanocny pasztet z królika czy z drobiu? A może z mięsa wieprzowego i boczku? Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Jedno jest pewne – pasztet na wielkanocnym stole pojawić się musi! Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na pyszne domowe pasztety!

Choć pasztet można podawać na ciepło, w formie dania obiadowego z dodatkiem sosu, co praktykowano bardzo często jeszcze na początku XX wieku, zdecydowanie większą popularnością cieszy się on w wersji na zimno, jako dodatek do pieczywa lub przystawka.

Jak zrobić dobry pasztet na Wielkanoc? Podpowiadamy!

Pyszny, domowy pasztet z łopatki wieprzowej i boczku [PRZEPIS]

Pyszny, domowy pasztet z łopatki wieprzowej i boczku.
Pyszny, domowy pasztet z łopatki wieprzowej i boczku. fot. pixabay

Składniki

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg boczku surowego
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • bułka
  • 3 jajka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • duża cebula
  • łyżka smalcu

Wykonanie
Mięso (bez wątróbki) przysmażyć na mocnym ogniu, następnie podlać wodą, dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusić do miękkości.
W międzyczasie namoczyć bułkę i krótko sparzyć wątróbkę wrzątkiem.
Miękkie, przestudzone mięso i sparzoną wątróbkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną bułkę przepuszczoną przez maszynkę. Cebulę podsmażyć na smalcu i dodać do masy pasztetowej. Wbić 3 jajka.
Masę przyprawić pieprzem, solą i koniecznie dużą ilością gałki muszkatołowej.
Dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
Przepis Justyny Kalemby

Pasztet z królika Koła Gospodyń z Białki na świąteczny stół [PRZEPIS]

Pasztet z królika Koła Gospodyń z Białki na świąteczny stół.
Pasztet z królika Koła Gospodyń z Białki na świąteczny stół. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Składniki

  • królik (ok. 2 kg)
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 2-3 jaja
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • kilka suszonych grzybków
  • ewentualnie 20 dag pieczarek
  • 2 czerstwe bułki
  • 10 dag smalcu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, tarta bułka

Wykonanie
Umyć i pokroić na kawałki królika. Mięso, boczek i grzyby oraz cebulę dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać wątrobę, aby straciła krwisty kolor. Naczynie z mięsem zdjąć z ognia, dodać bułki i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć mięso, usunąć kości i przepuścić 3 razy przez maszynkę z namoczonymi bułkami i grzybami. Dodać do masy jaja i przyprawy, dobrze wyrobić. Wyłożyć do formy wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 st. przez około 1,5 godziny.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Wielkanocny pasztet z królika z jajkami od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Wielkanocny pasztet z królika z jajkami od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Wielkanocny pasztet z królika z jajkami od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • 1 królik - około 1 i 1/2 kg
  • 1/2 kg podgardla wieprzowego
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 20 dag słoniny
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • foremki aluminiowe lub wąska brytfanka do upieczenia pasztetu

Ewentualnie

  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Królika, podgardle i udko opłukać, ułożyć w rondlu, zalać wodą, dodać ziele angielski i liść laurowy. Gotować około dwóch godzin na wolnym ogniu.
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić, aby powstały rumiane skwareczki. Dodać pokrojoną cebulę i przez 5 minut dusić. Do tak przygotowanego tłuszczu dodać opłukane i osuszone wątróbki, przykryć patelnie i dusić 8-10 minut. Odstawić do wystudzenia. Ugotowane mięso obrać z kości. Bułkę namoczyć w szklance wywaru. Mięso, wątróbkę i namoczona bułkę zemleć dwa razy. Do masy dodać jajka i przyprawy: pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wyrobić na pulchną masę, nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem do wysokości trzech czwartych foremki. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny, pasztet jest upieczony gdy lekko się zrumieni.
Podawać z żurawiną.
Nakładając pasztet do foremek, można dodać jajka ugotowane na twardo.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy Koła Gospodyń Wiejskich z Poskwitowa Starego [PRZEPIS]

Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy Koła Gospodyń Wiejskich z Poskwitowa Starego.
Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy Koła Gospodyń Wiejskich z Poskwitowa Starego. Fot. 123 RF

Składniki

  • 1 kg łopatki
  • 1 kg surowego boczku
  • kaczka lub królik
  • 60 dag wątroby wieprzowej lub drobiowej
  • 7 jajek
  • weka
  • 4-5 cebul
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie)
  • włoszczyzna bez kapusty
  • smalec

Wykonanie
Mięso ugotować do miękkości z przyprawami i jarzynami. Wyjąć i zemleć w maszynce. W wodzie po mięsie namoczyć wekę. Cebule poddusić na rumiano na smalcu. Wekę i cebulę dodać do zmielonego mięsa, do masy wbić jajka. Dobrze wyrobić i doprawić do smaku. Upiec w wąskich brytfankach.

Wielkanocny pasztet na ostatnią chwilę bez pieczenia [PRZEPIS]

Pasztet na ostatnią chwilę bez pieczenia.
Pasztet na ostatnią chwilę bez pieczenia. Fot. 123 RF

Składniki 

  • 200 g wątróbek drobiowych 
  • 200 g  masła
  • 50 ml miodu pitnego lub wiśniówki  
  • konfitura z czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny + do dekoracji 
  • sól, pieprz, ewentualnie mielone przyprawy korzenne np. anyż

Wykonanie
Żurawinę namoczyć w alkoholu przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Oczyścić wątróbkę, obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na 3 łyżkach masła, na złoty kolor.
Odstawić,  by ostygły. W garnku roztopić resztę masła. Gdy się zagotuje, starannie zebrać szumowiny. Zdjąć z ognia.
Żurawinę i wątróbkę zmiksować w blenderze na gładką masę, powoli dodając sklarowane masło. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie anyżem. Przełożyć pasztet do foremki. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć na talerz. Ozdobić żurawiną i konfiturą z czerwonej cebuli.
Przepis Janiny Czai

Pasztet z fasoli i kaszy jaglanej [PRZEPIS]

Pasztet z fasoli i kaszy jaglanej.
Pasztet z fasoli i kaszy jaglanej. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 0,7 kg suchej fasoli „Piękny Jaś”
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • duża cebula biała
  • cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju - słonecznikowy lub rzepakowy
  • 3/4 szklanki płatków drożdżowych

Wykonanie
Przygotowywanie pasztetu należy zacząć dzień wcześniej. Fasolę namoczyć w dużej ilości zimnej wody na co najmniej 12 godzin. Rano wodę odlać, zalać fasolę świeżą wodą i gotować do miękkości. Fasolę ugotować na bardzo miękko, odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 1:2, czyli na jedną szklankę kaszy, dać dwie szklanki wody.
Ja kaszę wsypuję do garnka z grubym dnem i prażę na mocnym ogniu. Prażę do momentu aż ziarenka kaszy zmienią kolor i zaczną pachnieć karmelem. Wtedy dopiero zalewam zimną wodą i gotuję. Zostawiam do ostygnięcia.
Obie cebule drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Do dużej miski wrzucić fasolę i kaszę oraz wlać olej. Zblendować na gładką masę. Jak będzie za sucho, można dodać po odrobinie oleju. Masa ma być zwarta, a nie lejąca.
Do masy dodać cebulę, wyciśnięty czosnek oraz płatki drożdżowe, wymieszać szpatułką. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawić na 20 minut, żeby płatki drożdżowe napęczniały i zespoliły pasztet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki i dokładnie rozprowadzić.
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. Wierzch popęka i zarumieni się. Na wierzchu można ułożyć paski papryki lub pomidorki koktajlowe. Pasztet po wyjęciu zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski