W targach bierze udział około 60 wystawców z Polski i zagranicy (m.in. z Litwy, Słowacji, Ukrainy, Węgier). Na barwnych straganach na kupujących czeka bogata oferta mięs, serów, miodów, a także ciast świątecznych. Wystawcy oferują m.in. smaczne makowce, mazurki i baby.
Odwiedzający będą mieli także okazję na miejscu spróbować przekąsek na ciepło i na zimno. Dla wielbicieli małej gastronomii przygotowano smakołyki kuchni staropolskiej – pierogi, tradycyjny żurek, zupę chrzanową, jaja serwowane na różne sposoby i smakowite wędliny domowej produkcji.
Wiele stoisk serwuje także pajdę chleba ze smalcem, masłem czosnkowym, boczkiem, cebulą i ogórkiem, która co roku cieszy się dużym powodzeniem wśród krakowian i turystów.
Na Rynku można zrobić także przedświąteczne zakupy spożywcze i kupić świąteczne ozdoby, np. stroiki, koszyki, palmy, świeczki i pisanki.
Organizatorzy targów – gmina Kraków, Krakowska Kongregacja Kupiecka i firma Artim – przygotowali bogaty program wydarzeń towarzyszących. Do środy, w godz. 13 – 17, na najmłodszych czekają warsztaty plastyczne prowadzone przez Centrum Młodzieży im. H. Jordana. Kulminacyjny punkt programu targów będzie miał miejsce w Wielką Sobotę. Tradycyjnemu święceniu pokarmów będzie towarzyszyć pokaz wielkanocnych stołów regionalnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?