Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przystawka: śledzie z migdałami i rodzynkami...

Wigilia 2023. 12 tradycyjnych wigilijnych potraw z nutą nowoczesności [PRZEPISY]

Przystawka: śledzie z migdałami i rodzynkami

Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Proponujemy śledzie z migdałami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.

Składniki
5 płatów śledzi
1 cytryna pokrojona w filety, obrana ze skórki i błonek
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
3 łyżki stołowe płatków migdałowych Bakalland
szczypta soli i pieprzu
posiekane liście zielonej pietruszki

Wykonanie

Śledzie moczymy w wodzie około godziny.
W tym czasie przygotowujemy zalewę - olej słonecznikowy mieszamy z kawałkami cytryny, dodajemy rodzynki, płatki migdałowe, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładając zalewamy. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Śledzie mogą stać w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz również

Lider 1. Ligi powiększył przewagę. Pierwsza porażka w tym roku Arki

Lider 1. Ligi powiększył przewagę. Pierwsza porażka w tym roku Arki

Jak wygląda nasze miasto po zmroku?

Jak wygląda nasze miasto po zmroku?

Polecamy

Jak pojedzie linia 503? Mieszkańcy Górki Narodowej proponują zmianę

Jak pojedzie linia 503? Mieszkańcy Górki Narodowej proponują zmianę

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Usuń łatwo i szybko tło ze zdjęcia. Nawet, jeśli się na tym nie znasz

Usuń łatwo i szybko tło ze zdjęcia. Nawet, jeśli się na tym nie znasz