Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilijny karp w nowoczesnej odsłonie: karp pieczony w migdałach [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Wigilijny karp w nowoczesnej odsłonie: pieczony w migdałach. Zobacz przepis.
Wigilijny karp w nowoczesnej odsłonie: pieczony w migdałach. Zobacz przepis. Fot. Katarzyna Jaworek
Macie ochotę na wigilijnego karpia przygotowanego nico inaczej? Karp pieczony w migdałach to danie, które zadowoli każde podniebienie. Zobaczcie przepis!

W większości domów w Polsce karp jest zazwyczaj podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. To znany i prosty sposób na przygotowanie potrawy, której na wigilijnym stole nie może zabraknąć. My polecamy na Wigilię 2021 karpia w nieco nowoczesnej odsłonie: pieczonego w migdałach. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Karp pieczony w migdałach [PRZEPIS]

SKŁADNIKI:

  • 1 sprawiony karp
  • 50g płatków migdałowych
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g masła
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Karpia wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na maśle obsmażyć rybę po około 3 minuty z każdej strony.
Karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Naczynie przykryć. Rybę piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby płatki migdałowe się zarumieniły.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wigilijny karp w nowoczesnej odsłonie: karp pieczony w migdałach [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski