W skrócie
Mam dla ciebie przepis na szybkie, smaczne i tanie muffinki z borówkami. To zdecydowanie najlepsze babeczki, jakie jadłam. Aby z ciasta nie wyszedł zakalec jogurt lub maślanka powinna być używana w temperaturze pokojowej. Wystarczy wymieszać mokre składniki dodać je do suchych produktów i na koniec wymieszać z borówkami. Takie własnoręcznie zrobione muffiny z borówkami nadają się dla dzieci na podwieczorek. Niekiedy doprawiam ciasto odrobiną kardamonu i cynamonu. Choć najlepiej postawić na dobrej jakości ekstrakt waniliowy. Tymi babeczkami zaskarbisz podniebienia nawet wybrednych łasuchów.
Muffiny z borówkami – prosty przepis na deser
Liczba porcji: na 6 babeczek.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka świeżych lub mrożonych borówek,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Jak zrobić muffiny z borówkami?
Sposób przygotowania:
Zacznij od wystawienia składników na kuchenny blat, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Borówki dokładnie umyj i osusz.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Możesz je dodatkowo przesiać przez sitko, a następnie dodać cukier.
W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj do nich maślankę lub jogurt naturalny, olej i ekstrakt z wanilii.
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, delikatnie mieszając.
Na koniec delikatnie wmieszaj borówki.
Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Formę do muffinów wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem. Następnie napełnij foremki ciastem do 2/3 wysokości.
Domowe muffiny z borówkami piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
Gotowe muffinki są wyrośnięte, rumiane, a wetknięty w środek babeczki patyczek pozostaje suchy.
Sekret puszystych muffinek z borówkami
Pamiętaj, aby nie mieszać ciasta zbyt długo i dokładnie. Masa stanie się zbyt gęsta, a babeczki za twarde. Babeczki możesz udekorować klasyczną kruszonką lub posypać przed pieczeniem grubym cukrem kryształem. W każdej z tych wersji będzie rozpływać się w ustach.
Choć są tak dobre, że będziesz je podjadać do kawy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź [b]Stronę Kuchni[/b] codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?