Wiosenne desery
Oczywiście nie chodzi o to, by wszystkie przyrządzanie desery wiosną były fit. Możesz przyrządzić pyszne i lekkie desery, które będą większym grzeszkiem, niż ich fit odpowiedniki. Wiosną w deserach zdecydowanie królują owoce, szczególnie te sezonowe. Wiosną wracamy do deserów z rabarbarem oraz truskawkami.
Podpowiadamy, jak przygotować:
- Pudding chia
- Deser w pucharku na bazie mascarpone
- Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Zrób zakupy bez wychodzenia z domu

Real Thai
Mleko kokosowe (85% wyciągu z kokosa) 1L x 12 sztuk - Real Thai

Pięć Przemian
Baton Warszawski Baton Warszawski Truskawka I Wanilia 60G
Wiosenne desery – przepisy
- Pudding chia
To deser, który można przyrządzać na wiele sposobów. Podstawą jest baza – czyli nasiona chia z mlekiem. Łączyć możesz to z wieloma owocami, musami, orzechami itp. Pokochasz ten deser za jego prostotę i dobry smak. Atutem tego deseru jest również to, że za każdym razem możesz przygotowywać go na inny sposób, dzięki czemu jego smak nigdy Ci się nie znudzi. Owoce wybieraj sezonowe i koniecznie swoje ulubione. Ten deser spokojnie możemy zaliczyć do fit posiłków, które zaspokoją Twoją ochotę na słodkie.
Składniki bazy (2 porcje)
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka (krowie lub roślinne)
- Słodzidło (opcjonalnie może być cukier, miód, ksylitol itd.)
Składniki wymieszaj ze sobą. Chia możesz zalać zimnym mlekiem, lub lekko go podgrzać, wtedy deser będzie szybciej gotowy i lepiej rozpuści się w nim np. cukier. Po wymieszaniu przełóż do szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej nasiona chia będą stały w mleku, tym bardziej napęcznieją a deser stanie się gesty.
Na pudding chia możesz wyłożyć owoce lub przygotować z nich mus i polać nim deser. Do tego możesz dodać ulubione orzechy, gorzką czekoladę lub wiórki kokosowe. Tu masz naprawdę dużą dowolność. Wybierz dodatki, które lubisz i wyłóż je na pudding chia. Smacznego!
- Deser w pucharku na bazie mascarpone
Tego deseru nie zaliczymy do fit przekąsek. Jednak jest bardzo lekki i świetnie sprawdzi się jako wiosenny deser.
Składniki (4 porcje)
- 200 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka jogurtu
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g ciastek owsianych
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Truskawki i ciasteczka pokrój na mniejsze kawałki. Na dno szklanek lub pucharków układaj deser warstwami: 2 łyżki masy z mascarpone, połowa ciastek i truskawek, reszta masy z mascarpone i pozostałe ciastka i truskawki. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Dla miłośników ciast mamy przepis na lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Składniki
- 4 jajka
- 220 g cukru
- Kostka masła
- 130 g mąki pszennej
- 160 g mąki ziemniaczanej
- 6 g proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 22%
- 1 kg truskawek
- 0,5 kg rabarbaru
- Cukier puder
Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodawaj kolejno po jednym żółtku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubij na pianę i dodaj do masy. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp delikatnie bułką tartą. Do blachy wylej masę i na wierzchu ułóż pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz rabarbar. Piecz ok. 50 min w 170°C. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Nie masz cierpliwości do gotowania?

Dary Natury
Dary Natury Kosz Prezentowy Naturalne Przetwory Konfitura Herbatka ...
Zobacz inne wiosenne promocje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?