MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenne i letnie sałatki, które zawsze warto przygotować. Zobacz przepisy

opr. Magda Smoleń
Pyszne i zdrowe sałatki. Zobacz przepisy.
Pyszne i zdrowe sałatki. Zobacz przepisy. Fot. materiały prasowe
Wiosna i lato to czas na pyszne, zdrowe sałatki. Zobacz nasze propozycje na sałatki, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wybierzesz sałatkę z bobu czy ciecierzycy? Z fasolką szparagową czy szpinakiem? A może sałatkę nicejską, o której Gordon Ramsay mówił, ze to najlepsza sałatka pod słońcem? Zobacz przepisy.

Spis treści

Szybka sałatka z ciecierzycy z kozim serem, burakami i papryką

Szybka sałatka z ciecierzycy z kozim serem, burakami i papryką.
Szybka sałatka z ciecierzycy z kozim serem, burakami i papryką. Fot. Aleksander Zachuta

Składniki

  • ciecierzyca z puszki (ugotuj samodzielnie jeśli masz chwilkę czasu )
  • pomidorki koktajlowe
  • gotowane buraki czerwone (oczywiście lepiej ugotować samemu, ale mogą być już gotowe ze sklepu)
  • kolorowa papryka
  • suszone morele (najlepsze są te ciemne)
  • kozi ser
  • kiełki do ozdoby

Składniki na sos:

  • odrobina miodu wymieszanego z sokiem z cytryny

Dodatkowo
szklane naczynie lub kilka mniejszych, np. dużych kieliszków lub szklanek, w których stworzysz modne monoporcje

Wykonanie:
Odcedź i opłucz ciecierzycę, przesyp na dno szklanej miski. Teraz kolejno układaj przekrojone na pół lub cztery części pomidorki, pokrojone w drobne słupki warzywa i buraki. Na wierzch poukładaj kruszony kozi ser i ozdabiaj pokrojonymi w paski suszonymi morelami. Ozdób mikro ziołami (listkami) lub kiełkami. Polej na sam koniec odrobiną sosu - miodem z sokiem z wyciśniętej cytryny.
Przepis Aleksandra Zachuty

Sałatka z fasolką szparagową

Sałatka z fasolką szparagową.
Sałatka z fasolką szparagową. Fot. materiały prasowe

Składniki na sałatkę:

  • 15 dag fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 ziemniak
  • kilka kropli oliwy
  • nać pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Fasolkę oczyszczamy wykrawając ogonki, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na półmiękko. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i bardzo drobno kroimy. To samo robimy z cebulą i ugotowanym ziemniakiem. Wszystko mieszamy. Następnie myjemy pomidory, każdego kroimy na osiem części i dorzucamy do sałatki. Dodajemy kilka kropli oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska.
Sałatka nicejska. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 1 główkę sałaty rzymskiej lub mieszanka sałat
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 20 dag tuńczyka z puszki
  • 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
  • 150 g pomidorów lub pomidorków typu cherry
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon lub francuskiej
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie
Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę gotujemy i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki, a każdego pomidora na osiem kawałków lub pomidorki na pół. Układamy na dnie miski liście sałaty, rozdrobnione warzywa i kawałki tuńczyka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy i kładziemy na wierzchu. Następnie przygotowujemy sos, mieszając ocet winny z oliwą, musztardą, szczyptą ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy gotowym sosem i dekorujemy oliwkami.

Sałatka z arbuzem, rukolą i ogórkiem

Sałatka z arbuzem, rukolą i ogórkiem.
Sałatka z arbuzem, rukolą i ogórkiem. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g ogórka zielonego
  • 50 g sera blue
  • 100 g arbuza
  • miód
  • 50 g orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Na rukoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie. Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.

Kolorowa sałatka z orzechami pekan i jajkami przepiórczymi

Kolorowa sałatka z orzechami pekan i jajkami przepiórczymi.
Kolorowa sałatka z orzechami pekan i jajkami przepiórczymi. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 2 garści miksu sałat
  • 1 garść rukoli
  • 8 jajek przepiórczych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 70 g orzechów pekan Bakalland
  • 50 g chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
  • 2 awokado
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu układamy miks sałat, rukolę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, awokado pokrojone w kostkę i wszystko delikatnie mieszamy. Następnie obieramy jaka i kroimy na połówki, układamy na sałacie. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy olej, musztardę i wyciśnięty sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę polewamy sosem na chwilę przed podaniem.

Sałatka z młodego bobu z serem i miętą

Sałatka z młodego bobu z serem i miętą.
Sałatka z młodego bobu z serem i miętą. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 0,5 kg młodego bobu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
  • 50 ml oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.

Sałatka z kaszą orkiszową i szynką dojrzewającą

Sałatka z kaszą orkiszową i szynką dojrzewającą.
Sałatka z kaszą orkiszową i szynką dojrzewającą. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 saszetka kaszy orkiszowej (np. Halina)
  • 4 plastry włoskiej szynki dojrzewającej
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 6 szt. czarnych oliwek
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 garść rukoli
  • 10 liści bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić.
Seler i cebulę posiekać w piórka, pomidorki pokroić w ćwiartki, paprykę w drobną kostkę. Szynkę porwać w mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki oraz rukolę i bazylię wymieszać w misce, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać.

Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami

Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami.
Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • opakowanie świeżej roszponki
  • 4 dojrzałe figi
  • 150 g sera koziego lub fety
  • 2 jabłka
  • 200 g orzechów włoskich
  • opakowanie pieczywa do odpieku (np. Dan Cake)

Składniki na dip

  • 4-5 łyżek miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia oraz tymianek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie
Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.

Zobacz też:

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wiosenne i letnie sałatki, które zawsze warto przygotować. Zobacz przepisy - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski