Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kapuśniak z młodej kapusty...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Wiosenne zupy: z botwinki, szczawiowe, pokrzywowe, szparagowe. Najlepsze przepisy naszych Czytelników [PRZEPISY]

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki
młoda kapusta
3 młode ziemniaki
kostki cielęce lub schabowe
15 dag boczku wędzonego
2 pomidory
3 liście laurowe
5-7 ziaren ziela
angielskiego
łyżka mąki
łyżka masła
sól

Wykonanie
Kostki umyć, zalać wodą i gotować ok. 45 min pod przykryciem. Posolić. Po tym czasie wkroić obrane ze skórki pomidory, gotować ok. 10 min. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę, gotować osobno w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, dodać je wraz z wodą do zupy. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapuśniaku. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić solą do smaku. Jeśli kostki będą mięsne, można je obrać i mięso dodać do zupy.
Przepis Katarzyny Skuty

Zobacz również

Ogólnopolski Turniej Wiedzy Pożarniczej. Eliminacje powiatowe w Stężycy

Ogólnopolski Turniej Wiedzy Pożarniczej. Eliminacje powiatowe w Stężycy

Horror w turnieju w Madrycie: Była partnerka Świątek padła nieprzytomna na na korcie

Horror w turnieju w Madrycie: Była partnerka Świątek padła nieprzytomna na na korcie

Polecamy

Iga Świątek w trzeciej rundzie Madrid Open. Chinka bez szans!

Iga Świątek w trzeciej rundzie Madrid Open. Chinka bez szans!

Uwaga na przymrozki! IMGW wydało ostrzeżenie dla całej Małopolski

Uwaga na przymrozki! IMGW wydało ostrzeżenie dla całej Małopolski

Niepewny los Arlety Podolak. Porażka przekreśli szansę na wyjazd do Paryża?

Niepewny los Arlety Podolak. Porażka przekreśli szansę na wyjazd do Paryża?