18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

reklama

Wiśnie na różne sposoby

RedakcjaZaktualizowano 
Rys. Wojciech Kowalczyk
Rys. Wojciech Kowalczyk
Kiedy pojawiały się wiśnie, w domu pachniało słodko-kwaśno, wiśniowo. Podniecone zapachem osy krążyły na garnkami perkoczącymi na małym ogniu, nad różowym szumem, pianką, starannie zbieraną drewnianą łyżką. Trwało misterium smażenia, podczas którego często posiłkowano się niezawodnymi przepisami ze starych książek kucharskich, na przykład Róży Makarewiczowej...

Rys. Wojciech Kowalczyk

Andrzej Kozioł: AKADEMIA SMAKU

Wiśnie przesypywane cukrem
Na 1/2 kg wiśni, opłukanych i wydrylowanych, 1 kg cukru tłuczonego. Wiśnie nakładać warstwami w głębokiej wazie, przysypując miałkim cukrem i uważając, żeby na spodzie i na wierzchu było po warstwie cukru.
W ten sposób obsypane wiśnie pozostawić przez 12 godzin, po tym przeciągu czasu odlewa się sok uformowany z wiśni do rondla, zagotowuje go i powtórnie zalewa tym sokiem pozostałe wiśnie. Na drugi dzień powtórzyć to samo: na trzeci dzień, po odlaniu syropu, zagotować go należycie i należycie wyszumować, a gdy już syrop dojdzie do należytej gęstości, wrzucić wiśnie w gotujący się syrop i zagotować kilka razy. Gdy syrop dostatecznie już zgęstnieje, wiśnie są już gotowe. (...)
Uwaga. Ten sposób smażenia wisien wymaga wielkiej uwagi.
Pierwsze: żeby wiśnie nie stwardniały i pozostawały w całości, uważać, żeby zbyt długo nie gotowały się. Druga rzecz: żeby nie przesmażyć, bo stracą piękny kolor, a smak będą miały jakby smażone w karmelu.
W ten sposób można smażyć wszystkie gatunki wiśni, a będą równie dobre. Wprawdzie na przeziębienia, na zimowe katary nie ma nic lepszego od malinowego soku, ale sok z wiśni, kto wie, może jest jeszcze bardziej aromatyczny:
Sok wiśniowy
Garniec dojrzałych wydrążonych wisien wrzucić na kwartę wrzącej wody i mocno kilka razy zagotować, wlać w worek niech ściecze, a gdy się dobrze ustoi ze sześć godzin, wziąść dwa funty cukru, na kwartę soku rozpuścić, zagotować, wyszumować, pozlewać w butelki i z lekka zakorkowawszy schować w suche miejsce. Jest to najlepszy sposób na wiśniowy sok. Pozostałe od soku wiśnie można użyć na powidła, dodawszy cukru. Można także pognieść wałkiem w donicy wiśnie, zostawić tak na 12 godzin, wycisnąć przez rzadkie płótno i dalej postąpić jak wyżej.
Tak radziła Ćwierczakiewiczowa, natomiast mniej znana autorka książek kucharskich, pani Gniewkowska polecała wiśnie w occie:
Wiśnie w occie
Wybrać ładne, duże, zdrowe wiśnie, obrać je z korzonków, ułożyć w kamiennym naczyniu. Pierwszego dnia polać przegotowanym i ostudzonym octem, biorąc na garniec wisien szklanki dobrego, ale nie mocnego octu i 4 szklanki cukru, zagotować i zszumować, na 2. dzień tenże ocet zlać, znowu zagotować i cieplejszym zalać wiśnie. Na 3. dzień znowuż ocet przegotować, dodawszy do niego trochę goździków i cynamonu i wrzącym zalać wisnie. Gdy ostygną, złożyć w słoje i wynieść do śpiżarni.
I na koniec ukoronowanie wiśniowych przepisów, recepta Ćwierczakiewiczowej:
Prawdziwa litewska mocna wiśniowa nalewka
Gąsior czysty i suchy napełnić do trzech czwartych dojrzałemi wiśniami czarnemi, zostawiając w jednej trzeciej części pestki. Nalać to najlepszym spirytusem do pełna i postawić w piwnicy na kilka tygodni od 4 do 6, nigdy dłużej. Po tym przeciągu czasu zlać spirytus, wiśnie włożyć w czysty płócienny worek dość gęsty i wycisnąć z nich wszystkie płynne części, czy to rękoma, czy też kładąc w prasę, co daleko jest lepiej. Powstały płyn zostawić w słoju na 24 godzin do zupełnego sklarowania się, na drugi dzień wymięszać z odlanym spirytusem i pozlewać w czyste suche butelki, a zakorkowawszy, zalać lakiem, wstawić w suchą piwnicę na rok najmniej. Po roku zacząć używać, będzie wyborna.
Jeżeli ktoś wytrzyma przez rok, niech spróbuje...

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3