Witamina D a rak trzustki

Redakcja
Przyjmowanie witaminy D może zmniejszyć o połowę ryzyko zachorowania na raka trzustki - twierdzi dr Halcyon Skinner z Harvardu, który wraz z grupą naukowców wykonał szczegółową analizę danych pochodzących z dwóch dużych długoterminowych projektów.

Naukowcy odkryli, że przyjmowanie zalecanej dawki witaminy D (400 jednostek dziennie) obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki o 43 proc. Dla porównania, osoby dostarczające organizmowi mniej niż 150 jednostek dziennie, mają ryzyko obniżone o 22 proc. Zwiększenie dawki witaminy D o ponad 400 jednostek nie wpływa dalej na zmniejszenie ryzyka.
Witamina D jest znana ze swoich właściwości w zapobieganiu i leczeniu raka prostaty. W rejonach o większym nasłonecznieniu śmiertelność z powodu nowotworów prostaty, piersi i jelita grubego jest mniejsza.
Naukowcy oprócz działania witaminy D badali związek pomiędzy rakiem trzustki a przyjmowaniem wapnia i retinolu (witaminy A). Nie wykazano jednak związku działania wapnia ani witaminy A z zachorowalnością na raka, mimo że retinol jest antagonistą (działa przeciwnie) do witaminy D, wpływa na skład mineralny kości.
Zdaniem autorów pracy niezbędne jest określenie, czy pozyskanie witaminy D z pożywienia (jaja, wątróbka, tłuste ryby) lub jej synteza w wyniku ekspozycji na słońce, nie jest korzystniejsze od stosowania suplementów w postaci multiwitamin, które oprócz witaminy D zawierają również retinol. (Opr. DD)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie