Naukowcy odkryli, że przyjmowanie zalecanej dawki witaminy D (400 jednostek dziennie) obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki o 43 proc. Dla porównania, osoby dostarczające organizmowi mniej niż 150 jednostek dziennie, mają ryzyko obniżone o 22 proc. Zwiększenie dawki witaminy D o ponad 400 jednostek nie wpływa dalej na zmniejszenie ryzyka.
Witamina D jest znana ze swoich właściwości w zapobieganiu i leczeniu raka prostaty. W rejonach o większym nasłonecznieniu śmiertelność z powodu nowotworów prostaty, piersi i jelita grubego jest mniejsza.
Naukowcy oprócz działania witaminy D badali związek pomiędzy rakiem trzustki a przyjmowaniem wapnia i retinolu (witaminy A). Nie wykazano jednak związku działania wapnia ani witaminy A z zachorowalnością na raka, mimo że retinol jest antagonistą (działa przeciwnie) do witaminy D, wpływa na skład mineralny kości.
Zdaniem autorów pracy niezbędne jest określenie, czy pozyskanie witaminy D z pożywienia (jaja, wątróbka, tłuste ryby) lub jej synteza w wyniku ekspozycji na słońce, nie jest korzystniejsze od stosowania suplementów w postaci multiwitamin, które oprócz witaminy D zawierają również retinol. (Opr. DD)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?