Witamina D – zimowe paliwo

(DD)Zaktualizowano 
Kapsułki z tranem przyjmujmy zgodnie z zaleceniami na ulotce
Kapsułki z tranem przyjmujmy zgodnie z zaleceniami na ulotce Fot. 123RF
Zdrowie na talerzu. Już w XVIII wieku tran miał opinię środka zapobiegającego krzywicy i ją leczącego (wcześniej stosowany był jedynie przez rybaków i chłopów mieszkających blisko wybrzeża), ale dopiero w 1913 r.

Elmer McCollum wykrył w oleju z wątroby dorsza istotną dla leczenia krzywicy substancję, którą 8 lat później nazwał witaminą D. Jeszcze do niedawna witaminę D kojarzono wyłącznie z korzystnym wpływem na układ kostny.

Wiadomo było, że jej niedobory grożą krzywicą u dzieci, a u starszych osób – osteoporozą i związanymi z nią złamaniami.

Jednak dzięki rozwojowi nauk medycznych mamy coraz więcej dowodów na to, że witamina D działa na cały organizm, niezależnie od wieku – na ponad 200 naszych genów i praktycznie wszystkie nasze narządy. Skóra człowieka syntetyzuje witaminę D pod wpływem promieni słonecznych.

Niestety, położenie geograficzne Polski sprawia, że synteza skórna zachodzi w naszym kraju jedynie od końca kwietnia do początku września i to wówczas, kiedy dni są słoneczne.

Ponadto w miesiącach letnich powszechnie stosuje się filtry przeciwsłoneczne, które chronią nas przed rakiem skóry, natomiast znacznie ograniczają wchłanianie witaminy D. Drugim źródłem witaminy D może być także dieta – tłuste ryby morskie (zawierają jej sporo, ale ich spożycie jest małe), mleko i jego przetwory oraz jaja. Problem w tym, że musielibyśmy wypijać dziennie ogromne ilości mleka, zjadać bardzo dużo jajek lub ryb morskich, aby uzupełniać niedobory.

To niemożliwe, nic więc dziwnego, że badania epidemiologiczne wskazują na niedobór witaminy D aż u ponad 90 proc. Polaków, a lekarze zalecają – zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym – codzienną suplementację. Z powodu deficytu witaminy D ryzyko rozwoju schorzeń cywilizacyjnych znacząco rośnie.

Lista tych schorzeń jest bardzo długa – począwszy od chorób układu sercowo-naczyniowego, przez cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, nowotwory – w tym rak piersi i jelita grubego, choroby autoimmunologiczne, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, toczeń układowy, łuszczyca, infekcje związane z obniżeniem odporności, aż po depresję.

polecane: Flesz: otyłość zabija Polaków, problem rośnie i dotyczy nastolatków

Wideo

Materiał oryginalny: Witamina D – zimowe paliwo - Dziennik Polski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3