Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Witamina K – jak krzepliwość

(DD)
Witamina K występuje w zielonych częściach roślin. Znajdziemy ją m.in. w warzywach kapustnych
Witamina K występuje w zielonych częściach roślin. Znajdziemy ją m.in. w warzywach kapustnych Fot. 123RF
Zdrowie na talerzu. Witamina K – podobnie jak witaminy A, E i D – aby mogła zostać wchłonięta w przewodzie pokarmowym potrzebuje obecności tłuszczu, w którym się rozpuszcza.

Obecnie witaminą K nazywamy kilka związków – rozróżniamy witaminę K1 (filochinon; występuje w niektórych naturalnych produktach), witaminę K2 (wytwarzają ją bakterie w jelitach) oraz K3 (wyprodukowana sztucznie ).

Witamina K jest odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi – ma działanie przeciwkrwotoczne. Bierze udział w formowaniu tkanki kostnej, ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe. K1 występuje w zielonych częściach roślin – znajdziemy ją w szpinaku, sałacie, kalafiorze, kapuście (zwłaszcza w brukselce), zielonej herbacie.

Znacznie mniej witaminy K zawierają: groszek zielony, fasola, pomidory, marchew, ziemniaki, pieczywo, orzechy włoskie. W bardzo małych ilościach występuje w wątrobie, jajach, maśle, mleku, mięsie. Dla osób dorosłych nie podaje się zapotrzebowania na witaminę K, ponieważ głównym jej źródłem jest synteza przez drobnoustroje przewodu pokarmowego.

Niedobory występują bardzo rzadko – m.in. w chorobach wątroby, w zaburzonym wchłanianiu, w niedożywieniu, w chorobach nowotworowych, przy stosowaniu niektórych antybiotyków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski