Obecnie witaminą K nazywamy kilka związków – rozróżniamy witaminę K1 (filochinon; występuje w niektórych naturalnych produktach), witaminę K2 (wytwarzają ją bakterie w jelitach) oraz K3 (wyprodukowana sztucznie ).
Witamina K jest odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi – ma działanie przeciwkrwotoczne. Bierze udział w formowaniu tkanki kostnej, ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe. K1 występuje w zielonych częściach roślin – znajdziemy ją w szpinaku, sałacie, kalafiorze, kapuście (zwłaszcza w brukselce), zielonej herbacie.
Znacznie mniej witaminy K zawierają: groszek zielony, fasola, pomidory, marchew, ziemniaki, pieczywo, orzechy włoskie. W bardzo małych ilościach występuje w wątrobie, jajach, maśle, mleku, mięsie. Dla osób dorosłych nie podaje się zapotrzebowania na witaminę K, ponieważ głównym jej źródłem jest synteza przez drobnoustroje przewodu pokarmowego.
Niedobory występują bardzo rzadko – m.in. w chorobach wątroby, w zaburzonym wchłanianiu, w niedożywieniu, w chorobach nowotworowych, przy stosowaniu niektórych antybiotyków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?