Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wokół stołu

Redakcja
Jak się rzekło powyżej, rosół uchodził za znakomitą potrawę dla chorych, zgodnie ze słowami Mickiewicza "pokrzepiającą zdrowie". Nie tylko miał wzmacniać, ale także rozgrzewać, więc uważano go za środek przeciwko wszelkim chorobom - od anemii po niewinne przeziębienie. Joanna Wachowicz-Makowska, pochodząca z rodziny znanych warszawskich restauratorów, autorka uroczych wspomnień "Chochlą i mieczem", tak pisała: W dzieciństwie często się przeziębiałam, a tego rodzaju choroby leczono wówczas leżeniem w łóżku, przykrywaniem pierzyną, herbatą z lipy, czarnego bzu oraz rosołem. Zapamiętałam więc dobrze smak tej zupy, a raczej - misterium towarzyszące jego przyrządzaniu. Najlepszy i istotnie cudownie leczniczy rosół gotował mój dziadek, Julian Wachowicz. Przychodził do nas po południu i zabierał się do pracy. Dopiero wiele lat później od babci Heleny dowiedziałam się, jaki był skład i jaka tajemnica owego życiodajnego płynu. Kilogram mięsa wołowego z kością zanurzało się w trzech litrach zimnej wody osolonej w proporcji 8 gramów na litr, która to magiczna ilość najlepiej jakoby odpowiada naturalnym potrzebom ludzkiego organizmu. Do mięsnego wywaru dodawano stopniowo i w określonej kolejności jarzyny, czyli włoszczyznę, oraz listek bobkowy. Taki rosół "pyrkał" na ogniu przez równo trzy godziny, następnie - tuż po odstawieniu z kuchni (mieliśmy wówczas węglową) - wsypywano do wrzątku majeranek i odrobinę mięty. Przykrywano pokrywką i - po chwili - podawano pacjentowi w glinianym kubku.

Czy dziadkowy rosół rzeczywiście pomagał nakaszel, katar igardlane niedyspozycje? Odpowiadam z____całym przekonaniem, że pomagał.
Przepis naspecjalny rosół dla chorych możnaznaleźć także w____książce kucharskiej Monatowej:
Rosół specjalnie dla chorych. Dla bardzo ciężko chorych iosłabionych, gotuje się bardzo esencjonalny rosół wnastępujący sposób:2 f. polędwicy lub pierwszej krzyżowej (biodrowej) oczyścić starannie złoju, obmyć wwodzie, pokrajać wkostkę iwraz zwłoszczyzną wtalarki pokrajaną (bez cebuli) włożyć dodużego słoja, zalać zimną wodą tyle, aby tylko mięso przykryła izawiązać jak nakompoty pęcherzem. Niech tak postoi przez noc wchłodnem miejscu, aby woda wszystkie soki zmięsa wyciągnęła, Rano wstawią słoik dogarnka zsianem, zalać zimną wodą dopełnaigotować przez trzy godziny. Gdy przestygnie wyjąć słoik, otworzyć, zlać rosół przez sitko, posolić, agdy się ustoi, podać choremu zagrzany w____filiżance.
_Lecznicze właściwości rosołu znalazły potwierdzenie wteorii dr. Isadore'aRosenfelda, który uważał, że pary unoszące się nadnaczyniem ztą szlachetną zupą leczą katar równie skutecznie jak inhalacje naparem zziół. Dr Rosenfeld zajął się wMiami produkcją i____sprzedażą leczniczych rosołów._AMK

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski