W skrócie
Ekspertka – Justyna Laskowska-Otwinowska – podkreśla, że społeczność rolniczo-chłopska kojarzyła nadejście nowego roku z wiosną. Początek wegetacji przyrody wyraźnie zachował się w tradycji i kulturze. Jednak znana obecnie forma żegnania starego roku przyjęła się dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Dlatego nie wytworzyła się [wcześniej – przyp. red.] żadna odrębna tradycja kulinarna, taka jak np. wigilijna. Raczej dojadano to, co zostało po świętach i to nie w Sylwestra, a w Nowy Rok. Natomiast w niektórych regionach wytwarzano specjalne pieczywo obrzędowe, w zależności od regionu: bułki – szczodraki, małe chlebki – bochniaczki, a na Kurpiach figurki zwierząt, tzw. byśki i nowe latka. Te ostatnie były robione w sylwestra, a ofiarowywane innym w Nowym Roku – dodaje etnografka.
Toast wznoszony tokajem
Pierwszy bal sylwestrowy w Polsce prawdopodobnie wydała hrabina Maria Alfredowa Potocka, żona ówczesnego namiestnika Galicji w latach 80. XIX w. we Lwowie. Urządzano też zabawy sylwestrowe we dworach. Ówcześnie toast wznoszono tokajem, czyli słodkim winem węgierskim. Sylwester obchodzony na wsi pojawia się najpierw na Śląsku w okresie międzywojennym.
- Prawdziwie huczne zabawy zaczęły się po II wojnie światowej i naśladowały styl radziecki, gdzie nie podkreślało się świąt religijnych, tylko bardziej świecki Nowy Rok. Bale takie urządzano np. w zakładach pracy. Obowiązkowo podawano: wódkę, oranżadę, szampańskoje igristoje i słone paluszki. Pojawiały się także: barszcz czerwony z pasztecikiem lub krokietem, śledź po japońsku, rolmopsy, sałatka jarzynowa, studzieniny, np. nóżki i ryba po grecku. Rzadziej serwowano słodkie wyroby – dodaje Justyna Laskowska-Otwinowska.
Zimny bufet – jedzenie z lat 80. XX wieku
W książce „Nastolatki gotują” Sabiny Witkowskiej, wydanej w 1983 roku, czytelnik obserwuje, że na imprezy jako prowiant proponowane były kanapki-korki lub kanapki tortowe. Na przekąski nazywane także koreczkami kupowano pieczywo (polecano chleb razowy, pytlowy, Graham i pumpernikiel) posmarowane masłem lub tłuszczem wymieszanym z musztardą. Korzystano też z różnych smarowideł, np. z past z dodatkiem ziół. Następnie na kanapkę nakładano plasterki szynki, kiełbasy, plasterki ogórka, twardego pomidora lub ćwiartki śliwki, cienkie plasterki sera, a na wierzchu wbijano plastikową szpadkę.
Aktualnie warto sięgać po przyjaźniejsze dla środowiska drewniane wykałaczki. W publikacji zachęcającej młodzież do gotowania podkreślano też, że szynka może być zastępowana plasterkami parówek, suchą kiełbasą czy pieczonym mięsem. Zalecano podawać przekąski na tackach lub półmiskach. Zaskakującym przepisem były: korki z sera żółtego z groszkiem ptysiowym lub perełkami dmuchanymi z ryżu bądź chrupkami ptysiowymi.
W książce „Nastolatki gotują” można także znaleźć podpowiedzi, jak przygotować zimny bufet. Zgodnie z nazwą serwowano zimne posiłki, które można było podawać bez użycia noża lub w ogóle zjeść bez użycia sztućców. Popularnością cieszyły się sałatki na bazie majonezu, jajka w sosie i filety rybne. Autorka przypomniała również, że nawet przy zimnym bufecie powinno się podać jedna gorąca potrawę. W czasie okołoświątecznym polecała podać m.in. bigos.
Jak się zmieniał sylwester?
Uczty noworoczne są czymś pośrednim między kuchnią okresu Bożego Narodzenia a karnawałem. Liczyło się podanie dań tłustych i okazałych. Między innymi serwowano śledzie w różnej formie, bigos, pieczeń, baby i pączki.
Wyjątkowo na Podlasiu spotykamy się z kolacją sylwestrową zwaną, w przeciwieństwie do postnej Wigilii, „tłustą wigilią” lub „bogatą kolędą”. Podawano na niej kiełbasy, kiszkę ziemniaczaną, tłuste mięso i tzw. lemieszkę – mąkę pszenną zalaną wrzątkiem i zmieszaną ze skwarkami – opowiada Justyna Laskowska-Otwinowska.
Sylwester to także okazja do przepędzenia złych duchów. Na Mazurach przyrządzano posiłek zwany breją. Taka potrawa wykonana była z mąki żytniej zalanej wrzątkiem, podawanej ze skwarkami. Danie popijano wodą wymieszaną z octem i cukrem.
- Podając ją gospodarz wołał „Przed breją!”, a następnego dnia – w Nowy Rok – wołał: „Po brei!”, co miało odstraszać złe duchy. – dodaje ekspertka.
Istniał też zwyczaj pozostawiania piernika ze świąt, aby po powrocie z kościoła w Nowy Rok zjeść go w towarzystwie miodu pitnego, żeby rok był słodki. Z kolei we wschodniej Polsce przysmakiem noworocznym stała się kutia wigilijna.
Wróżenie z szampana
Wielu smakoszy zastanawia się, jak podawać szampana. Jednak warto wspomnieć o związanej z nim symbolice. Wina musujące kojarzone były z luksusem. Popijanie szampana miało podkreślać uroczysty charakter spotkania. Wystrzeliwanie korków, podobnie jak fajerwerki, miało odstraszać złe moce. Znane również były wróżby przeprowadzane z poruszania się bąbelków. Gdy bąbelki unosiły się powoli, nadchodzący rok miał być pomyślny, gdy ruszały się chaotycznie – był to zły znak, a skrzyżowane wróżyły problemy zdrowotne.
Wróżenie z bąbelków szampana, toast tokajem i bułki szczodra...
Sprawdź inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?