Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wszystko zaczęło się od jaja

Ewa Tyrpa
Koszyk ze święconką
Koszyk ze święconką Ewa Tyrpa
Tradycja. Zdobione farbkami, wzorami wydrapywanymi igłą, „otulane” szydełkową koronką, cekinami. To tylko niektóre metody zdobienia jajek, które dzisiaj będą święcone, a jutro spożywane w czasie wielkanocnego śniadania.

Jaja będą jutro królować na wielkanocnym stole, a dzisiaj - w koszykach, podczas święcenia pokarmów. Będą im towarzyszyć baranki z ciasta i cukru, drożdżowe baby i mazurki, a także szynki i kiełbasy. Każdy z tych wiktuałów ma określoną symbolikę. - Jaja są znakiem nowego życia i od nich wszystko się zaczyna - mówi Czesław Gąsiorowski, dyrektor Muzeum Regionalnego w Skawinie.

Tradycja zdobienia jaj jest bardzo stara. Znana była już w starożytności, a nawet wcześniej. W Polsce stosuje się ją od średniowiecza.

W ostatnich latach bardzo rozwinęła się technika dekorowania jaj, ale przetrwała np. metoda gotowania ich w łupinach cebuli, by nabrały czerwono-złocistego koloru. Na nich maluje się wzory - wtedy powstają pisanki. Te z wyskrobywanymi ostrym narzędziem dekoracjami , np. igłą - to skrobanki. Dawniej jajka malowano tylko białą farbą. Dzisiaj jest mnóstwo technik zdobienia jaj, wymyślane jest przeróżne zdobnictwo i techniki.

Mistrzyniami w dekorowaniu jajek z wydmuszek, styropianu lub drewnianych są panie z Koła Robótek Ręcznych „Razemkowo”, działającego przy Towarzystwie Przyjaciół Skawiny.

Ich dzieła można było podziwiać na trwającej do wczoraj wystawie w Muzeum Regionalnym. Były więc jaja malowane, z filcu, z koronką szydełkową i frywolitką, wykonane metodą qullingową, a więc z ze skręconych paseczków papieru. Ogromne jajo, opatulone haftem krzyżykowym wykonała Danuta Durałek.

- Wszystko wykonane jest ręcznie. Każde jajo tu wystawione jest niezwykle pracochłonne - podkreśla Agata Lasek z „Razemkowa”. Ona również jest autorką wielu dekorowanych jajek. Wzrok przyciągają te obciągnięte piękną delikatną frywolitką. Pani Agata będzie je mieć dziś w koszyku do święcenia. Podpowiada też prostą metodę na ozdobienie jajek gotowanych w łupinach cebuli: nałożyć na nie liście pietruszki i włożyć do stylonowej skarpetki.

Najwięcej dekorowanych jaj powstaje w domach, gdzie są dzieci. - Gdy dorosną i idą na swoje, już mniejszą wagę przywiązujemy do zdobienia jaj. Natomiast kiedy były małe, z niecierpliwością czekały na dzień malowania jajek. Najczęściej gotowałam je w łupinach z cebuli, a córka Sabina lubiła rzeźbić wzory w wosku.

Oczywiście teraz podtrzymujemy tradycję, ale mniej czasu poświęcamy na ozdabianie jajek - mówi skawinianka Beata Kostrz. Dzisiaj pomaluje je farbką, przewiąże wstążeczką i zaniesie w koszyku do święcenia. Na stół poda jajka w skorupkach, ugotowane w łupinkach z cebuli. Ponadto będą też pokrojone w sosie chrzanowo-śmietanowym.

[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski