Etykiety na produktach spożywczych muszą zawierać najistotniejsze informacje
Dyrekcja Generalna Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów (DG Sanco) organizuje 29 lutego seminarium na temat etykietowania żywności. Głównym tematem spotkania będzie nowa propozycja Komisji Europejskiej w sprawie etykietowania żywności, opublikowana pod koniec stycznia br. oraz znaczenie informacji dotyczących zdrowia i wartości odżywczych, dołączonych do produktów spożywczych i ich wpływ na wybory konsumenckie obywateli UE. Podczas seminarium prelegenci przedstawią najnowsze działania UE w dziedzinie etykietowania żywności. Głos zabiorą m.in. szef gabinetu komisarza ds. zdrowia, zastępca dyrektora generalnego ds. bezpieczeństwa żywności z DG Sanco oraz naczelnik wydziału ds. regulacji żywieniowych, żywienia i etykietowania z DG Sanco.
Wymagania konsumentów i praktyki marketingowe znacząco się zmieniły od czasów wdrożenia obecnych przepisów w sprawie etykietowania żywności w 1978 roku i informowania o wartościach odżywczych w 1990 roku. Unijne regulacje dotyczące etykietowania wymagają takiej aktualizacji, aby odzwierciedlały obecne nawyki konsumenckie, zaspokajały zapotrzebowanie na informacje na temat wartości odżywczych i zapewniały pewien poziom harmonizacji opakowań, na czym skorzystają przedsiębiorcy zmuszeni do przestrzegania wielu różnych przepisów.
Kluczowe elementy nowej propozycji to: obowiązkowe informacje dotyczące wartości odżywczych na wszystkich przetworzonych produktach spożywczych, tzn. informacje na temat wartości energetycznej, tłuszczów, tłuszczów nasyconych, soli, węglowodanów (ze szczególnym uwzględnieniem cukrów), umieszczone z przodu opakowania. Następnie obowiązkowe informacje na temat alergenów w niepaczkowanej żywności, w restauracjach lub innych punktach gastronomicznych, udzielane na życzenie konsumenta. Konieczne są czytelne etykiety, z określoną minimalną wielkością czcionki dla kluczowych informacji oraz zapobieganie podawaniu nieprawdziwych informacji dotyczących kraju lub miejsca pochodzenia produktu.
Przez ostatnie kilka lat Komisja Europejska w bardzo aktywny sposób podejmowała inicjatywy ustawodawcze na rzecz informowania obywateli na temat tego, co dokładnie jedzą - zarówno pod względem zawartości (dodatki, alergeny, GMO), jak i wartości odżywczych lub zdrowotnych. Np. w 2007 r. weszła w życie ważna regulacja w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Ponadto Komisja podejmuje działania nielegislacyjne w celu rozwiązania problemu dramatycznego wzrostu liczby osób otyłych w UE (żywienie i aktywność fizyczna).
(DD)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?