Nie trzeba wyjeżdżać poza Kraków, by smakować światowych dań. Wystarczy pójść na ulicę Śliską, aby zjeść prawdziwie turecką kawuarmę, którą Mesut przywiózł z rodzinnej Antalyi. Zaglądnąć do braci Szewczenko na Rynek Kleparski, by rozkoszować się wyszukanymi deserami, którymi Ukraińcy - jak mówią - chcieli przełamać monopol serników i szarlotek.
Można też zająć stolik w Nolio przy Krakowskiej, by poznać smak oliwy z Ligurii i pistacji zbieranych ręcznie u stóp Etny. - No bo jak inaczej robić kuchnię z pasją, od serca, szczerą i prawdziwą, jak nie z najdoskonalszych produktów? - pytał wczoraj Michał Gostylla, szef Nolio, restauracji, która w tym roku zdobyła Grand Prix naszego plebiscytu.
Dwa lata temu w naszych głowach zrodził się pomysł, by wyróżniać miejsca, w których powstają dania kreowane przez ludzi z charyzmą. Takie, które są powodem do naszej dumy i dla których zaczynają przyjeżdżać pod Wawel goście nie tylko ze stolicy. Tak powstał konkurs Smaki Krakowa, tak zrodził się najsmaczniejszy przewodnik, z którym można i chce się poruszać po mieście.
W tym roku nieco zmieniliśmy zasady, bardziej zaostrzyliśmy kryteria. Zamiast dziewięciu kategorii jest pięć, postanowiliśmy także po raz pierwszy przyznać Nagrodę Czytelników, którzy wzięli udział w głosowaniu SMS-owym i wybrali trzy najlepsze lokale. Wśród nich znalazły się miejsca różne jak ogień i woda: elegancka Senses, gdzie je się w absolutnej ciemności, Frytki Belgijskie sprzedawane z przyczepy i chińskie pierożki, które pani Dominika gotuje na parze w bambusowych koszyczkach.
Nieprzewidywalna okazała się także kategoria Nowa na Mapie Krakowa. W niej bowiem, obok luksusowej Albertiny, gdzie na talerz trafiają homary, znalazł się lokalik z czterema stolikami (Tak Yak Tandoori) oraz odważna restauracja Karakter z menu Daniela Myśliwca. - Nogi mi się trzęsą - nie kryła Aleksandra Skuza-Kaszuba, szefowa Karakteru, odbierając patelnię za zwycięstwo w tej kategorii, dodając. - Mamy świetne życie w Krakowie dzięki doskonałej kuchni, która czyni go miejscem na mapie świata wyjątkowym.
Wyjątkowe oraz nieszablonowe. Takie są miejsca wyróżnione przez Państwa i naszą Kapitułę. - I różnorodne - podkreślał Adam Chrząstowski, szef restauracji Ed Red, członek Kapituły. - Bo wśród nich lokale, które są na rynku prawie od 20 lat, jak Cyrano de Bergerac, jak i kuchnie rozpoczynające drogę w tworzeniu marki.
- Dziękujemy wam za taki konkurs, w którym przejrzeć mogą się restauratorzy, szefowie kuchni i menedżerowie - powtarzali ze sceny nagrodzeni.
Przejrzeć, porównać, podzielić doświadczeniem i konkurować na bardzo jasnych zasadach, w których liczy się przede wszystkim smak i pasja. - A my dalej będziemy robić swoje - obiecywali. -Pokazywać Kraków z najlepszej strony.
- Dzięki tym restauracjom mamy pod Wawelem całą gamę smaków - podkreślała Małgorzata Cetera-Bulka, prezes Polska Press Oddział w Krakowie.
Warto ich śladem odkrywać na nowo Kraków.
Najlepsze restauracje W krakowie w roku 2016w plebiscycie „DP”
GRAND PRIX
Nolio, ul. Krakowska 27
Casual
Zwycięzca: Nolio, ul. Krakowska 27
Wyróżnieni:
Mamma Mia, ul. Karmelicka 14
Pino, ul. Szczepańska 4
Fine dining
Zwycięzca: Cyrano de Bergerac, ul. Sławkowska 26,
Wyróżnieni:
Andromeda, ul. Gęsia 22
Farina, ul. św. Marka 16
Cafe Bistro
Zwycięzca: Wesoła Cafe, ul. Rakowicka 17
Wyróżnieni:
Massolit Bakery&Cafe, ul. Smoleńsk 17
Wyszukane Desery Braci Szewczenko, Rynek Kleparski 14
Szybka pycha
Zwycięzca: Turkish Food in Krakow, ul. Śliska 9a
Wyróżnieni:
Krako Slow Grill & Pavel Portoyan, ul. Lipowa 6f
Kanton Dim Sum House, ul. Węgłowa 2
Nowa na mapie Krakowa
Zwycięzca: Karakter, ul. Brzozowa 17
Wyróżnieni:
Tak Yak Tandoori, ul. Starowiślna 10
Albertina Restaurant & Wine, ul. Dominikańska 3
Nagroda Czytelników Dziennika Polskiego
Zwycięzca: Kanton Dim Sum House, ul. Węgłowa 2
Wyróżnieni:
Senses Restaurant, ul. Dominikańska 1
Frytki Belgijskie, ul. św. Wawrzyńca 16
***
W Kapitule Plebiscytu mieliśmy zaszczyt gościć:
Annę Starmach - absolwentkę francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorkę MasterChefa,
Adama Chrząstowskiego - szefa kuchni restauracji Ed Red,
Dominikę Wójciak - zwyciężczynię trzeciej edycji programu MasterChef, autorkę książek kulinarnych i bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzatę Ceterę-Bulkę - prezesa Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzatę Nitek - z-cę redaktora naczelnego „Dziennika Polskiego”,
Martę Krypel - Czytelniczkę, która napisała najlepszą recenzję restauracji.
To oni zadecydowali o ostatecznej liście nagrodzonych restauracji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?