FLESZ - Ogród na balkonie
Już opowiadam, dlaczego dereń jest tak ważny. Pestkowce derenia dojrzewają stopniowo od września do końca października. Na gałązkach obok siebie można znaleźć owoce zarówno przejrzałe i słodkie, jak żółtawe, których chwilowo zjeść się nie da. Dereniowe plony trzeba zbierać z namaszczeniem, małymi porcjami, co zwykle zniechęca wygodnego i niecierpliwego człowieka, których wszystko pragnie mieć od razu i bez najmniejszego wysiłku.
Muszę się przyznać, że tej ostatniej właściwości rośliny nie uważam za wadę, lecz za zaletę. Dzięki powolnemu dojrzewaniu owoców przez parę tygodni można regularnie skubać pyszne smakołyki. Pokażcie mi proszę jakiś inny rodzaj jabłoni, gruszy czy czereśni, który przez kilka tygodni systematycznie wydziela porcje dojrzałych owoców. Zarówno wrześniowe jak i październikowe plony są zawsze tak samo smaczne. Owoce kuszą oczy z daleka, choć zerwane prosto z krzaka nie każdemu smakują, bo oprócz sporej dawki witaminy C zawierają odrobinę cierpkich garbników.
Dobrze, zdradzę pewien użyteczny sekret. Najlepsze do wszystkich kulinarnych zastosowań są te, które opadną na ziemię. Dojrzałość gwarantowana. Smak i aromat również. Trzeba tylko się nieco natrudzić wyplątując je z trawy i później starannie umyć. Proszę mi uwierzyć, kulinarne efekty warte są każdego wysiłku. Tylko co począć z kosami…
- Rośliny antysmogowe - warto je mieć w swoim domu!
- Jak wyglądały mieszkania w PRL? Zobacz archiwalne zdjęcia
- Koronawirus w Polsce [DANE, MAPY, WYKRESY]
- Kinga Duda niczym Ivanka Trump. MEMY o córce prezydenta
- Spowiedź "Miśka". 10 szokujących fragmentów zeznań byłego lidera gangu kiboli Wisły
- Luksus po krakosku. TOP 15 najdroższych mieszkań
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?