Od 12 kwietnia przy krakowskich Błoniach zacznie działać EkoBazar Naturalnie, na którym lokalni rolnicy co drugą sobotę będą sprzedawać swoje produkty: zdrowe warzywa i owoce, ekonabiał, sery górskie, wędliny, miody i przetwory.
Wśród wystawców znajdzie się m.in. lokalna firma z Podstolic produkująca tradycyjne wędliny. Pojawi się także słynna kiełbasa lisiecka wytwarzana w gminach Liszki i Czernichów.
Oprócz tego krakowianie spotkają na bazarze m.in. producenta ekologicznych jaj z Graboszyc i zielarskie gospodarstwo ekologiczne z Rożnowic, które zamiast nawozów sztucznych i środków ochrony roślin wykorzystuje odwary z pokrzywy i innych dziko rosnących roślin.
Wszyscy, którzy odwiedzą bazar, będą mogli także nabyć pierogi domowej roboty oraz tradycyjnego karpia zatorskiego, który został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na bazarze będzie można kupić także mąki gryczane i orkiszowe, a nawet różnego rodzaju ekologiczne torby i kosze.
– Cały czas przyjmujemy zgłoszenia i czekamy na kolejnych wystawców. Do otwarcia EkoBazaru na pewno pojawi się ich więcej – zapowiada Monika Piekarska, inicjatorka projektu. Spotkania przy Błoniach dadzą także szansę dociekliwym klientom na to, aby dowiedzieć się, jak powstały ich ulubione produkty. – Chcemy, aby EkoBazar stał się forum do dyskusji. Wszyscy wystawcy będą mieli bezpośredni kontakt z klientami i odpowiedzą na ich pytania – dodaje Monika Piekarska.
Pomysłodawczyni projektu przyznaje, że od dawna interesuje się ekologiczną żywnością. – Dużą inspiracją był warszawski BioBazar, który cieszy się bardzo dużą popularnością. W Krakowie tego typu inicjatywy są dopiero we wstępnej fazie rozwoju. Miejmy nadzieję, że z czasem będzie ich więcej – dodaje.
Większość producentów, którzy pojawią się na EkoBazarze w Krakowie, posiada specjalny certyfikat jakości. – W certyfikowanych produktach rolnych nie znajdziemy śladów pestycydów, ponieważ do ich uprawy stosuje się tylko naturalne metody nawożenia i ochrony roślin – tłumaczy Monika Piekarska.
W Polsce szereg skomplikowanych przepisów uniemożliwia małym lokalnym producentom bezpośrednią sprzedaż ich przetworów.
Monika Piekarska zaznacza, że jej inicjatywa ma zwrócić krakowianom uwagę na to, żeby tworzyli swój jadłospis świadomie i dzięki temu żyli zdrowo. – Często idąc do sklepu, nie czytamy etykiet. Kupujemy np. pierwszą z brzegu śmietanę i okazuje się, że zawiera gumę guar lub inne zagęszczacze i stabilizatory. Nie bójmy się kupić produktu niewiele droższego, ale naturalnego, który zwykle jest smaczniejszy. Tylko wtedy nasze pieniądze zostaną dobrze wydane – zachęca Monika Piekarska. Stoiska pojawią się przy ul. Piastowskiej 20, obok restauracji Osada 2000.
Ideę ekologicznych bazarów wspiera już wielu lokalnych rolników. – Promowanie tradycyjnych produktów jest bardzo ważne, ponieważ atrakcyjność turystyczna naszego regionu zależy także od kondycji rolnictwa – wyjaśnia Jan Nawieśniak, właściciel gospodarstwa ekologicznego. W Krakowie o lokalnych przysmakach zrobiło się głośno, kiedy fundacja Partnerstwo dla Środowiska rozpoczęła program „Produkt Lokalny Małopolska”, w ramach którego w zeszłym roku powstał Targ Pietruszkowy na Rynku Podgórskim i cykliczne targi przy tzw. „Tandecie”.
– Dajmy szansę lokalnym rolnikom, ponieważ w Polsce wielu z nich ma utrudnione zadanie – muszą spełniać takie same warunki jak ogromne zakłady produkujące na skalę masową – mówi Małgorzata Rudnicka z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Fundacja prowadzi kampanię dotyczącą zmiany restrykcyjnych przepisów obowiązujących małe gospodarstwa. – Nasze działania mają na celu dotarcie do ministerstw, Sejmu i Sentatu. Mamy nadzieję, że w niedługim czasie każdy gospodarz będzie mógł bez przeszkód sprzedać swoje smaczne i zdrowe przetwory – dodaje.
Napisz do autora
[email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?