18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Wyjątkowy targ przy Błoniach

Sylwia Nowosińska
Tradycyjne wędliny z Podstolic
Tradycyjne wędliny z Podstolic FOT. MATEUSZ WRÓBLEWSKI
Zdrowie. Na pierwszym w Krakowie ekologicznym bazarze kupimy tradycyjne przysmaki z podkrakowskich wsi.

Od 12 kwietnia przy krakowskich Błoniach zacznie działać EkoBazar Naturalnie, na którym lokalni rolnicy co drugą sobotę będą sprzedawać swoje produkty: zdrowe warzywa i owoce, ekonabiał, sery górskie, wędliny, miody i przetwory.

Wśród wystawców znajdzie się m.in. lokalna firma z Pod­stolic produkująca tradycyjne wędliny. Pojawi się także słynna kiełbasa lisiecka wytwarzana w gminach Liszki i Czer­nichów.

Oprócz tego krakowianie spotkają na bazarze m.in. producenta ekologicznych jaj z Gra­boszyc i zielarskie gospodarstwo ekologiczne z Rożno­wic, które zamiast nawozów sztucznych i środków ochrony roślin wykorzystuje odwary z pokrzywy i innych dziko rosnących roślin.

Wszyscy, którzy odwiedzą bazar, będą mogli także nabyć pierogi domowej roboty oraz tradycyjnego karpia zator­skiego, który został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na bazarze będzie można kupić także mąki gryczane i orkiszowe, a nawet różnego rodzaju ekologiczne torby i kosze.

– Cały czas przyjmujemy zgłoszenia i czekamy na kolejnych wystawców. Do otwarcia EkoBazaru na pewno pojawi się ich więcej – zapowiada Monika Piekarska, inicjatorka projektu. Spotkania przy Błoniach dadzą także szansę dociekliwym klientom na to, aby dowiedzieć się, jak powstały ich ulubione produkty. – Chcemy, aby EkoBazar stał się forum do dyskusji. Wszyscy wystawcy będą mieli bezpośredni kontakt z klientami i odpowiedzą na ich pytania – dodaje Monika Piekarska.

Pomysłodawczyni projektu przyznaje, że od dawna interesuje się ekologiczną żywnością. – Dużą inspiracją był warszawski BioBazar, który cieszy się bardzo dużą popularnością. W Krakowie tego typu inicjatywy są dopiero we wstępnej fazie rozwoju. Miejmy nadzieję, że z czasem będzie ich więcej – dodaje.

Większość producentów, którzy pojawią się na Eko­Bazarze w Krakowie, posiada specjalny certyfikat jakości. – W certyfikowanych produktach rolnych nie znajdziemy śladów pestycydów, ponieważ do ich uprawy stosuje się tylko naturalne metody nawożenia i ochrony roślin – tłumaczy Monika Piekarska.

W Polsce szereg skomplikowanych przepisów uniemożliwia małym lokalnym producentom bezpośrednią sprzedaż ich przetworów.

Monika Piekarska zaznacza, że jej inicjatywa ma zwrócić krakowianom uwagę na to, żeby tworzyli swój jadłospis świadomie i dzięki temu żyli zdrowo. – Często idąc do sklepu, nie czytamy etykiet. Kupujemy np. pierwszą z brzegu śmietanę i okazuje się, że zawiera gumę guar lub inne zagęszczacze i stabilizatory. Nie bójmy się kupić produktu niewiele droższego, ale naturalnego, który zwykle jest smaczniejszy. Tylko wtedy nasze pieniądze zostaną dobrze wydane – zachęca Monika Piekarska. Stoiska pojawią się przy ul. Piastowskiej 20, obok restauracji Osada 2000.

Ideę ekologicznych bazarów wspiera już wielu lokalnych rolników. – Promowanie tradycyjnych produktów jest bardzo ważne, ponieważ atrakcyjność turystyczna naszego regionu zależy także od kondycji rolnictwa – wyjaśnia Jan Nawieśniak, właściciel gospodarstwa ekologicznego. W Krakowie o lokalnych przysmakach zrobiło się głośno, kiedy fundacja Partnerstwo dla Środowiska rozpoczęła program „Produkt Lokalny Małopolska”, w ramach którego w zeszłym roku powstał Targ Pietruszkowy na Rynku Podgórskim i cykliczne targi przy tzw. „Tandecie”.

– Dajmy szansę lokalnym rolnikom, ponieważ w Polsce wielu z nich ma utrudnione zadanie – muszą spełniać takie same warunki jak ogromne zakłady produkujące na skalę masową – mówi Małgorzata Rudnicka z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Fundacja prowadzi kampanię dotyczącą zmiany restrykcyjnych przepisów obowiązujących małe gospodarstwa. – Nasze działania mają na celu dotarcie do ministerstw, Sejmu i Sentatu. Mamy nadzieję, że w niedługim czasie każdy gospodarz będzie mógł bez przeszkód sprzedać swoje smaczne i zdrowe przetwory ­– dodaje.

Napisz do autora
sylwia.nowosinska@dziennik.krakow.pl

Najnowsze informacje dot. koronawirusa

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

m
maciek 56

A gdzie jest ten Plac Niepodległości w Krakowie.

g
gosc

Eeeee tam, jaki pierwszy, a Targ Pietruszkowy na Rynku Podgórskim przez cały ubiegły rok??? W tym roku kolejna edycja na Placu Niepodległości...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3