MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wykwintna przystawka - rolada z sera żółtego

Redakcja
Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i przechować w lodówce aby ser stwardniał. Do potrawy trzeba wybrać ser, który łatwo się topi. Składniki:

Obiad czwartkowy

Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i przechować w lodówce aby ser stwardniał. Do potrawy trzeba wybrać ser, który łatwo się topi.

Składniki:

50 dag sera żółtego Gouda w kostce
20 dag pieczarek
2 cebule średnie
20 dag szynki
2 ogórki kiszone
2 papryki konserwowe
1 serek topiony ementaler
sól, pieprz, papryka w proszku, olej

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Osobno pokroić drobno szynkę, ogórki i paprykę. Przełożyć wszystkie składniki do miseczki, wymieszać, dodać ser topiony i wyrobić masę.
Ser żółty włożyć do lnianego woreczka i wsadzić do gotującej się wody, doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia sera. Gdy ser żółty będzie miękki wyłożyć go na stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta. Szybko rozsmarować masę na serze, żeby ser z powrotem nie stwardniał. Zwinąć ser w rulon jak makowiec, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Kroić w plastry. Jako nadzienie można też użyć sera białego z pomidorem, szczypiorkiem i rzodkiewką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski