Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wymarzony Sylwester

Dominika Wójciak
Sylwester. Koniec kolejnego roku pełnego małych i dużych sukcesów. Czas podsumowań, celebracji osiągniętych celów i planowania wyzwań na kolejny rok. Bez względu na to czy wybierasz się na bal, witasz Nowy Rok we dwójkę, czy zapraszasz najbliższych do swojego stołu chcesz, by był to wieczór wyjątkowy i niezapomniany.

W pogoni za Sylwestrem idealnym ja pogubiłam się już nie raz. Co roku szukam wyjątkowości, tam, gdzie jej znalezienie graniczy z cudem. Każdego roku czekam na fajerwerki, które rozczarowały mnie już nie raz. Przez ostatni rok wypracowałam sobie małą zasadę, której wdrożenie nieco zmieniło moje Sylwestrowe oczekiwania. Od jakiegoś czasu otaczam się wyłącznie ludźmi, których lubię i którzy lubią mnie. Właśnie z tymi którzy dają, a nie tylko oczekują chcę spędzić ostatni wieczór w roku. Wiem, że będą mi życzyć tego czego ja sama chcę dla siebie, a nie tego, czego oni chcieliby dla mnie. Razem docenimy to, że mamy okazję spotkać się w tak wyjątkowym dniu.

Definicja wyśnionej Sylwestrowej zabawy jest o bardzo prosta. Komponując listę gości słuchaj serca. Ono wie czyjego towarzystwa potrzebujesz najbardziej. Menu niech podpowie Ci intuicja.

Mini tarty z **karmelizowaną cebulą, jabłkiem i **kozim serkiem

Wykorzystanie, gotowego ciasta francuskiego, znacznie ułatwi Ci przygotowania. Poszukaj ciasta na bazie masła, unikaj w składzie tłuszczów roślinnych. Masło gwarantuje wyjątkowy smak, charakterystyczny dla tego wypieku. Jeśli chcesz możesz też kupić gotową konfiturę z cebuli, szukaj w delikatesach z francuskimi produktami.

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut smażenia konfitury + 20 minut pieczenia

Składniki: 1 duże jabłko, listki z 4 gałązek tymianku, 1 łyżka oliwy, 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego, 280 g koziej roladki z pleśnią, 1 żółtko, 2 łyżki mleka na konfiturę, 6-8 czerwonych cebul, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka miodu, 100 ml octu z czerwonego wina, sól, świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotuj konfiturę: cebulę obierz i pokrój w piórka. Wrzuć na rozgrzany olej, posól, popieprz, dodaj listki tymianku i smaż powoli na wolnym ogniu aż zmięknie. Dodaj miód i ocet i gotuj na wolnym ogniu aż cały płyn odparuje. Wystudź.

Jabłko pokrój w cieniutkie plasterki, posyp tymiankiem, skrop oliwą. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty wielkości 5x5 cm. Na środku każdego wykładaj łyżkę konfitury, 2-3 plasterki jabłka i plaster sera. Ułóż tarty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi tart posmaruj żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piecz tarty 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski