Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wypieki ostatniej szansy

Ania Starmach
Wielki Piątek to ostatni dzień i ostatni dzwonek na przygotowanie wielkanocnych wypieków. Dla spóźnialskich, którzy nie mieli czasu na wcześniejsze zakupy, planowanie i gotowanie, kilka niezawodnych świątecznych przepisów. Na serniczki, które muszą się udać, na makowiec niewymagający wyrabiania ciasta drożdżowego i na najlepszy na świecie mazurek z czekoladą i śliwkami!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Mazurek śliwkowo-czekoladowy

Składniki: Ciasto: 150 g mąki krupczatki, 100 g mąki tortowej, 50 g mielonych orzechów włoskich, 120 g masła, 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 300 ml powideł śliwkowych, 10 suszonych śliwek, 100 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietanki kremówki, duża szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Potem ciasto cienko wałkujemy, przekładamy do formy o dowolnie wybranym kształcie i pieczemy ok. 35-40 min w 170 st. C. Studzimy. Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wykładamy powidła, polewamy je czekoladą, dekorujemy suszonymi śliwkami.

Biszkopt z makiem

Składniki: 100 g mąki tortowej, 60 g mąki ziemniaczanej, 60 g cukru, 6 jajek, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 200 g zmielonego maku, 100 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki siekanych orzechów włoskich, 2 łyżki konfitury różanej, 3 łyżki miodu
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę tortową i ziemniaczaną, mieszamy delikatnie tak, aby masa nie opadła. Ciasto przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy ok. 12 min w 180 st. C. Po tym czasie delikatnie odrywamy ciasto od papieru, zwijamy je w rulon, owijamy w ściereczkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mak gotujemy ze śmietanką, na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie mieszamy go z orzechami, różą, miodem. Biszkoptowe ciasto rozwijamy ze ściereczki, smarujemy makiem i zawijamy z powrotem. Ciasto z wierzchu możemy posypać cukrem pudrem, makiem lub polać lukrem.

Serniczki bakaliowe

Składniki: 600 g mielonego białego sera, 100 g mascarpone, 20 g mąki tortowej, 3 jajka, 100 g cukru pudru, garść rodzynek , garść płatków migdałowych, garść posiekanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie: Ser mieszamy z mascarpone, jajkami, mąką, cukrem i bakaliami. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20min w 180 st. C.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wypieki ostatniej szansy - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski