Pieczenie chleba jurajskiego w piekarni "U Pawełka" Fot. Katarzyna Ponikowska
Chleb jurajski wypiekany jest z mąki pszennej i żytniej oraz płatków ziemniaczanych. Fermentacja przebiega w wiklinowych koszykach. Sernik jurajski to ciasto, gdzie na masie serowej znajduje się cienka warstwa galaretki. Całość jest oprószona posypką kokosową lub wiórkami białej czekolady.
Obydwa produkty były już wielokrotnie nagradzane. Chleb jurajski od 2008 r. wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Co ciekawe, poza certyfikatem otrzymał tytuł Top Produkt. Tytuł ten przyznawany jest wyrobom, które od oceniających ekspertów zdobędą maksymalną liczbę punktów.
Certyfikatem "Doceń polskie" nagrodzono poza tym producentów z Wadowic, Andrychowa, Tarnowa i Miechowa.
Na uwagę ekspertów zasłużyła między innymi kiełbasa Bohuna wyrabiana w Zakładach Mięsnych Wadowice oraz "Serecek Marforek" (serek typu oscypek), który powstaje w firmie Marfof z Andrychowa.
Na liście produktów tradycyjnych znajdują się m.in. jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, kołacz jurajski, ziemniaki po cabańsku i prażonki polańskie.
(PON)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?