Ekspozycja „Łódź od kuchni. Słownik łodzianizmów” prezentowana będzie w Galerii Re:Medium przy ul. Piotrkowskiej 113. Organizatorzy wybrali kilkanaście prac przedstawiających specyficzne dania i potrawy, z których słynie łódzka sztuka kulinarna - takich, jak dziad kapuściany, chałka z masłem, śledzie pod pierzynką, zalewajka, kluski żelazne czy leberka. Ilustracje w formacie 100 na 70 cm przybrały formę makatek.
. Autorami prac są: Karol Banach, Katarzyna Bogucka, Teodor Durski, Gosia Herba, Marta Ignerska, Jakub Kamiński, Hanna Kmieć, Natalia Konca (Namazane), Agata Królak, Ola Niepsuj, Patrycja Podkościelny, Paweł Szlotawa. „Łącząc tradycję z nowoczesnością staraliśmy się stworzyć coś unikalnego. Jak zawsze, tak i tym razem, autorzy starali się pokazać ze swobodą i dużą dozą humoru wybrane przez siebie hasła, pozostawiając jednocześnie ogromne pole dla wyobraźni odbiorców, i zachęcając ich do własnej interpretacji. Oprócz wymienionych już potraw, wśród zilustrowanych pojęć znalazły się jeszcze takie specjały, jak: polewka gruszkowa, wodzianka, drygle, garus czy żulik” - wyjaśnia Adriana Usarek, współkuratorka wystawy.
Wernisaż ekspozycji, towarzyszącej Łódź Design Festival zacznie się o godz. 18, wystawę można zwiedzać do 2 czerwca.
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?