Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wytrawne naleśniki z grzybami i kapustą

Redakcja
OBIAD CZWARTKOWY

Składniki:

4 jajka
pół litra piwa
30 dag mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej
1 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
pół kg grzybów
sól, pieprz, maggi

Usmażyć na patelni cebulę na złoty kolor, dodać grzyby i dusić około pół godziny. Pod koniec duszenia osolić. Gdy są już miękkie przecedzić, sos, który puściły grzyby, przelać do sporego garnka. Kapustę wypłukać. Włożyć do garnka z sosem grzybowym, ewentualnie dolać wody, ugotować - około półtora godziny. Gdy kapusta jest miękka, odcedzić ją, ostudzić i odcisnąć, przekręcić przez maszynkę wraz z grzybami. Farsz podsmażyć na oleju i doprawić.
Wlać piwo do miski, dodać jajka, roztrzepać. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawy, dokładnie wymieszać, odstawić na pół godziny.
Usmażyć naleśniki na oleju, nałożyć farsz, zwinąć w ruloniki. Podawać gorące - podgrzane na patelni, lub w piekarniku (ruloniki należy skropić wodą).
Naleśniki można przyrządzić z każdym słonym farszem. W wersji ekspresowej, świetne są z parówkami i z żółtym serem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski