18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Z "ekonomika" w świat

PK
Niemal wszyscy, którzy część wolnej soboty poświęcili na dokładne poznawanie szkoły przy ul. Krakowskiej (najcenniejszym źródłem informacji byli jej uczniowie), wykazywali autentyczne zainteresowanie kontynuowaniem w niej nauki. Wizyty w "ekonomiku" często poprzedzone analizą jego nowej strony internetowej (www.zs3.bochnia.pl) lub przesyłanych do szkół prezentacji multimedialnych, były bowiem indywidualne i dobrowolne.

BOCHNIA. 400 zainteresowanych, 200 miejsc

   Zorganizowany w sobotę "dzień otwarty" Zespołu Szkół nr 3 przyciągnął do tej placówki ponad 400 gimnazjalistów (niektórzy przyszli z rodzicami).
   Podobnie jak w latach ubiegłych największe zainteresowanie zwiedzających wzbudzały dwa kierunki - hotelarstwo i gastronomia. Młodzież coraz lepiej orientująca się na rynku pracy widzi bowiem, że te kwalifikacje otwierają możliwości zatrudnienia nie tylko w Polsce, lecz przy znajomości języków obcych (ZS nr 3 to gwarantuje) także w innych krajach Unii Europejskiej i poza nią. - "Non scholae sed vitae discimus" czyli, "Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy" - głosi maksyma "ekonomika", a poważne jej traktowanie sprawia, iż placówka, która we wrześniu utworzy siedem pierwszych klas (około 210 miejsc), z pewnością nie będzie narzekać na brak chcących zapisać się do: 3-letniego Liceum Profilowanego o kierunku usługowo-gospodarczym; 4-letniego Technikum kształcącego w zawodach: technik ekonomista (specjalizacje: finanse, marketing, reklama, ekonomika i organizacja przedsiębiorstw, bankowość), technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik hotelarstwa; Zasadniczej Szkoły Zawodowej (sprzedawca, kucharz, piekarz, cukiernik). Helena Kurtyka - dyrektor ZS nr 3, nie potrafi obecnie podać, ile powstanie klas w poszczególnych specjalnościach. - "Nasza szkoła jest elastyczna, otwarta na potrzeby uczniów i rynku pracy" - mówi, a oznacza to, że ostateczne decyzje będą podejmowane tak, by jak największej ilości nowo przyjętych umożliwić kształcenie w wybranych przez nich kierunkach.
   W liceum profilowanym 80 proc. zajęć lekcyjnych jest poświęconych kształceniu ogólnemu, które ma na celu przygotowanie uczniów do podjęcia nauki w szkołach policealnych i wyższych. Pozostałe 20 proc. zajęć to kształcenie w ramach profili - rozwijanie zainteresowań. Liceum kończy się egzaminem maturalnym i daje szansę kontynuowania nauki w szkołach wyższych lub policealnych. W technikum nauka trwa o rok dłużej, lecz kończy się nie tylko maturą, lecz także egzaminem z przygotowania zawodowego. Oznacza to uzyskanie dyplomu technika. Zawód technik ekonomista jest jednym z podstawowych w gospodarce rynkowej. Absolwenci mogą podjąć pracę we wszystkich podmiotach gospodarczych bez względu na ich formę organizacyjno-prawną, a także w zakładach budżetowych, instytucjach ubezpieczeniowych, jednostkach administracji rządowej i samorządowej, bankach (praktyka zawodowa w działach finansowych i ekonomicznych różnch przedsiębiorstw, w Urzędzie Skarbowym, ZUS-ie, PZU itp.) Zdobycie zawodu technik żywienia (poprzedzone bogatą praktyką zawodową) daje możliwości zatrudnienia w restauracjach, barach, hotelach, zakładach wytwarzających artykuły piekarnicze i cukiernicze, punktach sprzedaży. Otwiera również możliwość podejmowania działalności gospodarczej na własny rachunek. W kształceniu techników hotelarstwa planowane jest nauczanie dwóch języków obcych. Absolwent będzie mógł podjąć pracę w zakładach hotelarskich (w samej Bochni są cztery!), pensjonatach, schroniskach, bacówkach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, kwaterach prywatnych. Absolwent będzie potrafił także prowadzić własną działalność gospodarczą ukierunkowaną na usługi hotelarskie (w powiecie istnieje już kilkadziesiąt gospodarstw agroturystycznych).
   Nieoderwane od współczesnych realiów są także kierunki kształcenia na poziomie zawodowym, lecz warunkiem przyjęcia jest zapewnienie we własnym zakresie lub przy pomocy szkoły - praktyki w celu nauki zawodu. Szkoła zapewnia przede wszystkim zdobycie wiedzy ogólnej pozwalającej absolwentom na dalsze kontynuowanie kształcenia w szkołach dostępnych po ukończeniu szkoły zawodowej. Nauka trwa 2 lata w zawodzie sprzedawca i kucharz, natomiast w zawodzie piekarz i cukiernik nauka trwa 2 lata, a w trzecim roku jest praktyka.
   Od początku obecnego roku szkolnego warunki nauczania w "ekonomiku" uległy znaczniej poprawie (uruchomione zostało nowe skrzydło). Obecnie placówka jest wyposażona w: dwie pracownie komputerowe, nowoczesną klasopracownię językową, salę audiowizualną, salę gimnastyczną z zapleczem, pracownię gastronomiczną, kawiarenkę internetową, pracownię hotelarską, szatnię i sklepik. Biblioteka szkolna posiada jedenaście tysięcy książek i około dwudziestu tytułów prenumerowanych czasopism.
   ZS nr 3 punkty za oceny na świadectwie ukończenia gimnazjum przyznaje z czterech przedmiotów: języka polskiego, matematyki, języka obcego (pierwszego dla ucznia), geografii, a punkty za oceny obliczane są według następujących zasad: celujący - 20 punktów, bardzo dobry - 18 punktów, dobry - 15 punktów, dostateczny - 10 punktów, dopuszczający - 2 punkty. Za inne osiągnięcia ucznia wymienione w świadectwie ukończenia gimnazjum kandydat możne uzyskać co najwyżej 20 punktów.
(PK)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie