Z kulinarną pasją

PSZ
Fot. Anna Kaczmarz
Fot. Anna Kaczmarz
Rolada z bażanta, przekładaniec z oscypka, polędwiczki wieprzowe po szlachecku - to tylko niektóre z frykasów, które przyrządzili uczestnicy XI Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych.

Fot. Anna Kaczmarz

Wystartowało w nim - w kategoriach kucharz, barman i kelner - ok. 80 uczniów ze szkół z całej Polski oraz ze Słowacji. Poziom konkursu, którego temat w tym roku brzmiał "Polskie inspiracje kulinarne", był bardzo wysoki. - Jesteśmy bardzo zadowoleni, wręcz zaskoczeni. Młodzi adepci sztuki kulinarnej są świetni - ocenił przewodniczący jury Zbigniew Kurleto z Fundacji Szefów Kuchni.

Zwycięzcą konkursu w kategorii kucharzy został Mateusz Mazurkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie (na zdjęciu), który przyrządził staropolski przekładaniec z polędwiczek z zapiekanymi pomidorami, grillowanym oscypkiem i sosem ziołowym. - Nieprzypadkowo wybrałem szkołę gastronomiczną, bo gotowanie to moja pasja od najmłodszych lat. Już jako ośmiolatek zacząłem piec ciasta - zdradził Mateusz.

W kategorii barmanów pierwsze miejsce wywalczyła Dorota Nalepa z Bielska-Białej, zaś spośród kelnerów najlepszy okazał się duet Katarzyna Torba i Kamil Aszklar z Iwonicza Zdroju.

(PSZ)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie