Z ziemniaków

Redakcja
Rys. Wojciech kowalczyk
Rys. Wojciech kowalczyk
Już po Wigilii, już po sylwestrze, a więc dajmy sobie spokój ze świątecznymi przepisami, już na nie za późno. Zresztą przez ostatnie dwa tygodnie zajmowaliśmy się wigilijnym karpiem, wigilijnym barszczem, wigilijnym żurem. Może więc czas na potrawy poświąteczne, które mogą być odmianą po wędlinach, pieczeniach, bigosach. Może czas na coś skromnego - z ziemniaków.

Rys. Wojciech kowalczyk

Andrzej Kozioł: Akademia Smaku

Najpierw coś z klasyki, z "365 obiadów" Lucyny Ćwierczakiewiczowej:
Kartofle nadziewane grzybami
Oparzone i ugotowane suszone grzyby usiekać jak najdrobniej. Przesmażyć w maśle parę siekanych cebul, zmieszać z grzybami, dodać trochę tartej bułki, dwa żółtka, osolić, opieprzyć i wymieszać na masę. Obrane na surowo kartofle włożyć na 20 m minut pod blachę, aby straciły surowiznę, następnie ściąć wierzchni plasterek, wydrążyć, napełnić tą masą, nakryć zerzniętymi wierzchami, ułożyć na blachę i upiec w piecu, podłożywszy trochę masła. Smak z grzybów dobrze wygotowany zaprawić mąką i masłem i podać jako sos do tych kartofli.
Od siebie dodam tylko, że do sosu przydałaby się dobra, kwaskowata śmietana.
Ziemniaki, w różnej postaci chętnie jadane w całej Europie, szczególną rolę odgrywają w kuchniach wschodnioeuropejskich. W ziemniaczane przepisy - niektóre bardzo smakowite! - obfituje na przykład kuchnia białoruska. Dzisiaj sięgniemy jednak po malutką książeczkę Danuty i Henryka Dębskich zatytułowaną "Kuchnia lwowska":
Ziemniaki jezuickie
1 kg ziemniaków (młodych), 15 dag cebuli, tłuszcz, 2 szklanki rosołu, 50 dag kiełbasy białej, 10 dag koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, czosnek, majeranek i przyprawa do zup do smaku.
Ziemniaki umyć, oskrobać, opłukać. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać ziemniaki, zasmażyć, zalać rosołem i gotować 30 minut pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć kiełbasę. Po ugotowaniu kiełbasę wyjąć, pokrajać na porcje, połączyć z ziemniakami, koncentratem pomidorowym i przyprawami, chwile poddusić, doprawić. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Ziemniaki jezuickie będą równie smaczne - a może nawet smaczniejsze - jeżeli białą kiełbasę zastąpimy wędzoną, a przyprawę do zup sosem sojowym.
Doskonałe są wszelkiego rodzaju ziemniaczane sałatki. Ja często przyrządzam bardzo prostą sałatkę, tylko częściowo ziemniaczaną, bo ziemniaki są w niej spoiwem. Gotuję bób (zimą można kupić mrożony), obieram ze skórki. Parzę drobno posiekaną cebulę i zalewam ją winnym octem. Ugotowane ziemniaki starannie ubijam na jednolitą, pulchną masę, dodając nieco oliwy i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Kiedy cebula przeniknie octem, delikatnie mieszam wszystkie składniki - i jest sałatka. Świetna!
I jeszcze jedna sałatka, z archaicznej książki Róży Makarewiczowej:
Sałata z kartofli
Ugotować na 3 osoby 10 kartofli średniej wielkości w rosole w całości (...). Po ugotowaniu pokrajać w plasterki nożykiem karbowanym i póki gorące posolić i popieprzyć białym pieprzem, dać 3 łyżki oliwy i łyżkę winnego octu. Oddzielnie ugotować 1 duży seler (...), obrać go czysto z łupiny, poszatkować cienko, posiekać dużo szczypiorku, zielonej pietruszki, kawałek cebuli (...) poszatkować cieniutko. Wymięszać to wszystko z kartoflami, nalać kieliszek francuskiego wina i zostawić tak, aby się sałata zmacerowała przez 2 godziny; potem ładnie ułożyć na salaterce i wydać na stół.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie