Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zabawa aż palce lizać. Wpadnij na Rówień Krupową skosztować góralskich smakołyków

(łb)
fot. Łukasz Bobek
Zakopane. Kto zdecydował się w ostatnich dniach odwiedzić dolną Rówień Krupową w Zakopanem, na pewno nie pożałował. A z całą pewnością nie wrócił do domu głodny.

W ramach Europejskich Targów Produktów Regionalnych odbyła się wczoraj prezentacja projektu "Smaki Podhala". Podczas akcji szukano unikatowych potraw, które nie tylko świetnie smakują, ale i opierają się na tradycyjnych podhalańskich produktach. Było co smakować.

- My postanowiliśmy raczyć gości pierogami z jagnięciną, doprawionymi miętą na starogóralski smak. To można nazwać takim góralskim ravioli. Do tego podaliśmy sos z gorgonzoli i rukoli - mówi szef kuchni Jan Wojtanek (na zdjęciu). Do tego były moskole z bryndzą i smalcem czosnkowym. Ponadto można było spróbować sarniny, udźca z młodego jelenia czy pieczonej jagnięciny.

- Pyszności, szczególnie te pierogi z jagnięciną. Coś zupełnie innego niż to, co na co dzień robi się w domu - zachwalała jedna z turystek odwiedzających Rówień Krupową. Smakołyki nie tylko z Podhala będzie można na Równi smakować do niedzieli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski