Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żabie udka

Redakcja
Tytułowe danie, to ekskluzywna i wyszukana potrawa dla smakoszy serwowana w restauracjach o wschodniej proweniencji.

Grzegorz Tabasz: LEŚNY DZIENNIK

Niegdyś z konsumpcji żab słynęli Francuzi, zwani zresztą żabojadami. Najstarsi górale już jednak nie pamiętają, że nasze żaby zielone wiele lat temu lądowały na tamtejszych stołach. Te brunatne były bezpieczne, gdyż ich skóra zawierała nieco gruczołów jadowych. Za mało by zatruć, ale w sam raz tyle, by uczynić je niesmacznymi. Później nadeszła Pani Globalizacja. Nikt już nie bawił się w odłowy naszych żab, bowiem w tropikach wybudowano wielkie płazie fermy. Kuchnie całego świata zalały mrożone żabie udka, co nawet reklamowano, jako formę ochrony rodzimej fauny. Produkt był tani i kto chciał, mógł sobie zamówić nietypowe danie. Nie będę się wypowiadał o smakowych właściwościach żabich udek, bo ani myślę się ich tykać. Nie po to kiedyś chroniłem płazy, by teraz opychać się "żabiną". Jakoś nie wypada...

Na rewelacyjnym interesie żaby wyszły jak Zabłocki na mydle. Razem z mrożonymi tuszkami, po całym świecie rozwleczono paskudną grzybową chorobę, która w pierwszej kolejności zabija żaby i ropuchy. W Europie, obydwu Amerykach beznogie płazy topnieją w oczach, a grzybica roznoszona przez ptaki w tempie sześćdziesięciu kilometrów na rok zdobywa nowe tereny. U nas już jest, co odnotowuję ze smutkiem, gdyż w wielu miejscach skaczące zwierzaki zniknęły nagle niczym kamfora. Co gorsza, na zarazę lekarstwa brak. Jeśli jakimś cudem żaby nie nabędą naturalnej odporności, wyginą ze szczętem.

Póki co, proszę rzucić okiem na fotkę żaby śmieszki. To ta sama, której koncerty tak wychwalał Adam Mickiewicz. Obiekt smakowych zachwytów Francuzów, ponoć najlepiej smakował na zrumienionym, polskim oczywiście masełku. Dzisiaj to gatunek ginący z powodu ludzkiego łakomstwa tudzież globalizacji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski