Do połowy miesiąca można sadzić drzewa i krzewy iglaste oraz zimozielone liściaste. Zeschnięte i zgniłe owoce, które leżą pod drzewami owocowymi zbieramy i niszczymy, ponieważ mogą być źródłem infekcji. Zrywamy też te, które pozostały na gałęziach, a są porażone przez szkodniki. Poświęćmy chwilę czasu formowanym żywopłotom - w tym sezonie po raz ostatni.
W ogrodzie - tak jak przez cały sezon - wciąż wyrywamy chwasty i spulchniamy glebę, a w czasie gorących dni także podlewamy rośliny. Systematycznie obcinamy przekwitające kwiaty. Wyrywamy rośliny jednoroczne i dwuletnie, które przekwitły i przestały zdobić ogród.
Początek września to ostatnia chwila, aby posadzić rozsadę dwuletnich roślin ozdobnych: bratków, dziewann, dzwonków ogrodowych, goździków brodatych, malw, naparstnic, niezapominajek i stokrotek. We wrześniu przesadzamy i rozmnażamy przez podział byliny kwitnące wiosną i wczesnym latem, m.in.: barwinki, bodziszki, dąbrówki, funkie, gęsiówki, goździki pierzaste, jastrunie, krwawniki, rumianki, skalnice, tawułki, zawciągi, żagwiny, a także turzyce i zimozielone trawy. Dzielimy kępy liliowców, które przekwitły. Sadzimy wrzośce - zakwitną już wiosną, pamiętajmy jednak o kwaśnym podłożu.
We wrześniu sadzimy także rośliny cebulowe zimujące w gruncie: w pierwszej połowie miesiąca - kamasje, kokorycze, narcyzy, przebiśniegi, psizęby, pustynniki, puszkinie i szachownice; w drugiej połowie - cebulice, hiacynty, kosaćce cebulowe, krokusy, ranniki, szafirki, śnieżyczki, śnieżyce i tulipany. Cebule możemy sadzić w donicach lub specjalnych koszyczkach (będzie to ochrona przed gryzoniami), które zakopiemy w ziemi.
Wykopujemy ponadto rośliny cebulowe i bulwiaste, które są wrażliwe na niską temperaturę: w drugiej połowie września - mieczyki. Ich część nadziemną przycinamy, pozostawiając 3-5-centymetrowe odcinki pędu; bulwy suszymy, czyścimy z ziemi i oddzielamy małe bulwy przybyszowe (temperatura przechowywania 5-12 stopni).
Co 2-3 lata wykopujemy lilie. Po przesuszeniu i oczyszczeniu przesypujemy je trocinami i ustawiamy w chłodnej piwnicy lub od razu sadzimy w nowym miejscu w ogrodzie. Pod koniec miesiąca wykopujemy accidantery (temperatura przechowywania 15-18 st.), eukomisy, galtonie, ismeny i tygrysówki (temperatura przechowywania 10-12 st.). Po oczyszczeniu i wysuszeniu w przewiewnym miejscu cebule i bulwy układamy w skrzyneczkach lub papierowych torbach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?