Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Materiał informacyjny

NOWE
Tydzień w stylu francuskim – nowe smaki i atrakcyjne promocje w Lidlu

Wybrano rektora Uniwersytetu Rolniczego. Zmiany nie będzie

Wybrano rektora Uniwersytetu Rolniczego. Zmiany nie będzie

Polecamy

Niespokojna majówka na małopolskich drogach. Zginęły dwie osoby

Niespokojna majówka na małopolskich drogach. Zginęły dwie osoby

Te kamery pozwolą na wykrycie wielu potencjalnych problemów budowlanych w Małopolsce

Te kamery pozwolą na wykrycie wielu potencjalnych problemów budowlanych w Małopolsce

Kraków. Odnalazła się 24-letnia Angela

Kraków. Odnalazła się 24-letnia Angela