Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Niesamowita seria Bayeru Leverkusen trwa dalej. Łukasz Fabiański mógł ich zatrzymać

Niesamowita seria Bayeru Leverkusen trwa dalej. Łukasz Fabiański mógł ich zatrzymać

W jakim składzie Arka zagra z Wisłą? Dylematy trenera Łobodzińskiego

W jakim składzie Arka zagra z Wisłą? Dylematy trenera Łobodzińskiego

Polecamy

Co począć z tymi wszystkimi pojawiającymi się w źródłach ludami niesłowiańskimi?

PLUS
Co począć z tymi wszystkimi pojawiającymi się w źródłach ludami niesłowiańskimi?

Idziesz na Kasprowy Wierch? Uważaj na niedźwiedzia!

Idziesz na Kasprowy Wierch? Uważaj na niedźwiedzia!

Anglicy złamali tradycję w najstarszych rozgrywkach na świecie

Anglicy złamali tradycję w najstarszych rozgrywkach na świecie