18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakupy jak inwestycje. Muszą być przemyślane.

DOROTA DEJMEK
Nie ulegajmy zachciankom. Zanim wybierzemy się do sklepu, sporządźmy listę potrzebnych produktów. Fot. Ingimage
Nie ulegajmy zachciankom. Zanim wybierzemy się do sklepu, sporządźmy listę potrzebnych produktów. Fot. Ingimage
BIEDNIEJEMY. Coraz więcej Polaków z trudem wiąże koniec z końcem. Zarobione pieniądze wydajemy głównie na comiesięczne opłaty i żywność.

Nie ulegajmy zachciankom. Zanim wybierzemy się do sklepu, sporządźmy listę potrzebnych produktów. Fot. Ingimage

ŻYWNOŚĆ. Według wyników badań GUS wydatki na jedzenie najbardziej obciążają nasze portfele. Oto sposoby na oszczędności w domowym budżecie.

Z drugiej jednak strony, jak podaje raport Komisji Europejskiej, my, Polacy, o ironio, marnujemy wiele milionów kilogramów produktów żywnościowych rocznie. Dlatego oszczędzanie powinniśmy zacząć od kuchni, z którą związane są ogromne wydatki. W czasach kryzysu warto wprowadzić w życie kilka zasad racjonalnego gospodarowania jedzeniem.

Ile ton produktów żywnościowych marnuje się rocznie w Polsce? Aż 9 milionów! Doganiamy pod tym względem takie kraje jak: Wielka Brytania, Niemcy, Holandia i Francja. Najczęściej wyrzucamy żywność, która szybko się psuje, czyli chleb, warzywa, nabiał i wędliny. Główny powód to zbyt duże i nieracjonalne zakupy. To nie tylko problem etyczny, ale również ekonomiczny. Marnujemy żywność, jednocześnie wydając na nią coraz więcej. Według wyników badań GUS z ubiegłego roku, to właśnie wydatki na jedzenie najbardziej obciążają nasze portfele. Stanowią aż 25 proc. wszystkich wydatków gospodarstw domowych. Udostępnione przez Federację Polskich Banków Żywności dane dowodzą, że jesteśmy w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o wyrzucanie jedzenia.

Planuj i analizuj

Zakupy są jak inwestycje - powinny być odpowiednio zaplanowane i przemyślane. Najlepiej określić potrzeby i oczekiwania domowników, a następnie ułożyć jadłospis na cały tydzień. Zakupy robi się o wiele łatwiej, kiedy wiemy, co w najbliższych dniach będziemy gotować. Dobrym rozwiązaniem jest stworzenie listy produktów, dzięki której o niczym nie zapomnimy, a także nie będziemy kierować się impulsem w podejmowaniu konsumenckich decyzji. Analizujmy potrzeby zakupowe i nie ulegajmy pokusom. Dopasujmy ilość kupowanych produktów do realnych potrzeb, wielkości i stylu życia całej rodziny.

Warto też zwracać uwagę na ceny i porównywać je w kilku sklepach. Przekonamy się, że różnice mogą być znaczne. Zakupy najlepiej robić w najbliższej okolicy (pobliskie bazary i targi), pozwoli to oszczędzić na paliwie czy biletach komunikacji miejskiej. Sklepy i hipermarkety często kuszą nas różnymi promocjami - nie ulegajmy im bezmyślnie. Okazuje się bowiem, że np. pakiety produktów "2+1" kosztują nierzadko więcej niż trzy kupione pojedynczo.

Zastanówmy się również, czy w naszej rodzinie sprawdzą się opakowania XXL. Ekonomiczne opakowania zdają egzamin w większych rodzinach, w innych przypadkach może się okazać, że zamiast oszczędzać - przepłacamy, ponieważ resztki niezjedzonego przeterminowanego produktu trzeba będzie wyrzucić. Ponadto ulegając pokusie, często kupujemy rzeczy, których nie uwzględnialiśmy podczas robienia listy. Lepiej też unikać kupowania gotowych dań i półproduktów, gdyż są zwykle droższe niż samodzielnie przygotowane.

Kolejny punkt to data ważności: żywność, której termin do spożycia się kończy, często można kupić taniej. Jednak zanim skorzystamy z takiej okazji, zastanówmy się, czy zużycie jej w tak krótkim czasie jest realne. Starajmy się też płacić za zakupy gotówką, ponieważ, jak wynika z badań, kiedy płacimy realnymi pieniędzmi, wydajemy ich mniej.

Dobrze magazynuj

Większość żywności musimy przechowywać w lodówce, by zapobiec jej zepsuciu. Aby dobrze spełniała swoją rolę, nie należy jej przeładowywać, a między produktami zachować odstępy, pozwalające na właściwą cyrkulację powietrza. Jeśli prawidłowo je rozmieścimy, zapobiegniemy też mieszaniu się zapachów. Świeżo kupione wyroby powinno się umieszczać za tymi, które są już w lodówce. Pozwoli to w łatwiejszy sposób kontrolować ich termin przydatności do spożycia. Do przechowywania żywności używajmy pojemników próżniowych. Zamknięta w nich surowa żywność, np. mięso, ryby, mogą być przechowywane przez kilka dni, natomiast żywność przetworzona może pozostawać w pojemnikach próżniowych nawet przez kilka tygodni.

Gospodarowanie żywnością dotyczy także możliwości jej przetwarzania i konserwacji. Wiele produktów, m.in. pieczywo i mięso nadaje się do mrożenia.

- Mięso i wędliny powinniśmy przechowywać na środkowych półkach lub na górnej półce lodówki - radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Wędliny i pasztety powinno się trzymać w temperaturze 4-8 stopni C, surowe mięso w temperaturze 2 stopni.

Najdłuższą trwałością cieszą się wędliny suszone i podsuszane oraz wędzone. Najlepiej każdy rodzaj wędlin przechowywać oddzielnie. Można je umieścić w specjalnych plastikowych pojemnikach wielokrotnego użytku lub na oddzielnym talerzyku przykrywając folią spożywczą, bądź przełożyć do czystych foliowych woreczków. Jeśli chodzi o szynkę, to pokrojoną w plasterki musimy spożyć w ciągu kilku dni; ta w kawałku zachowa świeżość nieco dłużej.

- Mięso radzę przed zamrożeniem osuszyć, a następnie umieścić w odpowiednim pojemniku, np. hermetycznym bądź w folii spożywczej - dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Aby chleb dłużej zachował świeżość, do pojemnika wkładamy przekrojone jabłko. Nadmiar pieczywa można zamrozić, z czerstwego można przyrządzić grzanki lub tartą bułkę. Także mleko lub jogurt nie zepsuje się szybko, jeśli do otwartego kartonu dodamy szczyptę soli. Jest także sposób na żółty ser: trzeba go owinąć w ściereczkę nasączoną alkoholem i umieścić w plastikowej torebce.

Warzywa przechowujemy w temperaturze 4 st. C. Aby kapusta, sałata, marchew (bez naci, bo warzywo szybciej więdnie), ogórki czy jabłka nie zepsuły się, umieszczamy je w torebkach z otworami, co zapewni dostęp powietrza. Dobrym sposobem zapewniającym dłuższą świeżość warzyw jest wyścielenie pojemnika do przechowywania kilkoma warstwami papierowego ręcznika, który pochłonie nadmiar wilgoci.

Bądź kreatywny

Wbrew pozorom oszczędzanie i rozważna konsumpcja sprzyjają kreatywności w kuchni. Racjonalne rozporządzajmy więc artykułami spożywczymi, a resztki, które zostaną z obiadu czy kolacji starajmy się wykorzystać ponowne. Postawmy na pomysłowość, eksperymentujmy wymyślając nowe smaki i połączenia. Kreatywny kucharz zrobi świetne danie niemal z niczego. Jeśli nie zjemy wszystkiego, resztę potrawy można zamrozić.
Gotując starajmy się zminimalizować zużycie energii; używanie przykrywek pozwoli oszczędzić do 30 proc. energii. Ważne jest dopasowanie wielkości garnka do palnika. Nie należy stawiać wielkiego garnka na mały palnik i na odwrót. Jeśli gotujemy w garnkach ze stali nierdzewnej z potrójnym dnem (trzymają ciepło), palnik można szybciej wyłączyć, potrawa i tak "dojdzie".

[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski