Zakwas chlebowy. Czym jest dobry zakwas? Jak powstają chleby na prawdziwym zakwasie w piekarni Buczek?

Materiał partnera zewnętrznego
Czy wiesz, że chleby na zakwasie są nie tylko zdrowe, ale i dłużej zachowują świeżość? Czym jest „tajemniczy” zakwas i jak znaleźć dobry chleb na zakwasie w Krakowie?

Maka, sól, woda i… dobry zakwas. Oraz czas. Oto tajemnica chleba idealnego. Chleba, który jest długo świeży, pyszny i przede wszystkim zdrowy! Takie właśnie chleby powstają w krakowskiej piekarni Buczek.

Czym jest zakwas? Czy każdy zakwas jest dobry? Jak poznać dobry chleb na zakwasie? Przybliżymy nieco zakwas i odpowiemy na pytanie: dlaczego warto jeść chleb na zakwasie.

**Dobry chleb nie może mieć w sobie

polepszaczy**

Chlebów, bułek, wek i innego pieczywa mamy w Krakowie „na pęczki”. Co rusz kuszą nas wyrośnięte bochenki świeżego chleba. Kupujemy, pierwszą kromkę zajadamy ze smakiem, ale już za kilka godzin okazuje się, że to zupełnie nie to. A już następnego dnia chleb jest po prostu niejadalny. Dlaczego? Dlatego, że nie zrobiono go zgodnie ze sztuką piekarską. Ma być przecież szybko, dużo i… tanio! A tymczasem dobry chleb można upiec bez polepszaczy, wystarczy dobry zakwas.

Czym jest zakwas?

- Najprościej mówiąc zakwas jest mieszaniną wody i mąki. To ekosystem, w którym żyją różne kultury bakterii kwasu mlekowego i dzikich drożdży. Ten główny składnik ciasta to technologia znana już od tysięcy lat – wyjaśnia główny piekarz w piekarni Buczek.

Mieszając wodę z mąką otrzymujemy ekosystem, w którym żyją różne kultury bakterii kwasu mlekowego i dzikich drożdży. Pamiętajmy, że mąka zawiera wiele różnych węglowodanów, czyli cukrów. Tymi cukrami mogą odżywiać się bakterie i dzikie drożdże. Bakterie kwasu mlekowego produkują kwas mlekowy i octowy, drożdże produkują głównie dwutlenek węgla i alkohol.

- Odpowiedni stosunek kwasu mlekowego i octowego zapewnia swoisty smak i aromat chleba, odpowiednią elastyczność oraz długą świeżość – tłumaczy główny piekarz w piekarni Buczek.

Pod swoim „nadzorem” ma aż siedem różnych rodzajów zakwasu. Bo to nie jest tak, że do różnych rodzajów chleba daje się ten sam zakwas. Zakwasy też są różne.

Siedem różnych zakwasów do 30 rodzajów chleba

W piekarni Buczek piekarze – na bazie tych zakwasów - pieką około 30 rodzajów chleba.

Jednym z ważniejszych jest zakwas sztywny żytni. Jego historia zaczyna się ponad 70 lat temu, kiedy powstał pierwszy chleb w piekarni Jana Buczka! Drugim, bardzo ważnym zakwasem jest zakwas pszenny. Został on wyhodowany kilkanaście lat temu z wykorzystaniem ekologicznych winogron.

- Na skórce tych owoców żyją bardzo wartościowe szczepy dzikich drożdży, które zostały wprowadzone do zaczątku – wyjaśnia główny piekarz w piekarni Buczek. W piekarni wykorzystuje się też między innymi zakwasy razowe, gryczane oraz BIO

Pyszne chleby na zakwasie można kupić w 39 punktach sprzedaży na terenie całego Krakowa. Są chleby pszenne, pszenno-żytnie, żytnio-pszenne i żytnie. Do wyboru, do koloru! Dla każdego, kto ceni dobry chleb.

Po co ten zakwas w chlebie?

Chleb pieczony na zakwasie jest przede wszystkim zdrowy! Długo utrzymuje świeżość i pulchność. Wartości prozdrowotne pieczywa pieczonego na zakwasie, opartego o naturalne procesy fermentacji, potwierdzają badania w wielu instytucjach naukowych na świecie.

Co ważne, zakwas w naturalny sposób obniża indeks glikemiczny, pozwala również walczyć z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca, nadciśnienie i otyłość.

- Stawiamy na walory prozdrowotne pieczywa, dlatego wszystkie nowe produkty dostępne w naszych sklepach powstają przy coraz większym udziale naszych zakwasów – podkreśla główny piekarz Buczka.

Skusicie się na taki pyszny chleb na zakwasie?

www.pieczywo-buczek.pl

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3