Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakwas z buraków. Jak zrobić zakwas do wigilijnego barszczu czerwonego? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić zakwas do wigilijnego barszczu czerwonego? Zobaczcie przepisy.
Jak zrobić zakwas do wigilijnego barszczu czerwonego? Zobaczcie przepisy. Fot. Paulina Nosek
Jak zrobić zakwas na wigilijny barszcz czerwony? To nic trudnego! Zobaczcie przepisy naszych Czytelników! Pamiętajcie, że zakwas potrzebuje czasu – dlatego najlepiej zacząć go przygotowywać na około tydzień przed Wigilią.

Domowy zakwas na wigilijny barszcz czerwony to nic innego jak buraki, czosnek, woda, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Zobaczcie jak krok po kroku przygotować taki zakwas. O przepisy poprosiliśmy Czytelników Gazety Krakowskiej.

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony.
Zakwas na wigilijny barszcz czerwony. Fot. Joanna Tokarz

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych - najlepiej nie za dużych 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 5 listków laurowych 
  • 7 ziarenek ziela angielskiego 
  • 1,30 litra wody 
  • 1 duża łyżka soli

 
Wykonanie zakwasu
Wodę z solą zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie buraki umyć, obrać ze skórek i pokroić w cienkie plasterki.
Czosnek obrać i lekko docisnąć bokiem noża, by go rozgnieść. Przygotowane składniki przełożyć do wyparzonego i osuszonego naczynia kamionkowego lub dużego słoja. Dodać także ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie zalać przegotowaną wodą z solą.
Jeśli buraki wystają nam ponad wierzch zalewy, to docisnąć je talerzykiem i przyłożyć czymś cięższym (talerzyk nie może pokryć całości - boki powinny być widoczne), co zapobiegnie powstaniu pleśni.
Na wierzch kamionki lub słoja nałożyć gazę i opleść gumką recepturką lub sznurkiem. Naczynie postawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
Po upływie 2-3 dni można sprawdzić czy na zakwasie nie wytworzyło się zbyt dużo piany. Jeśli tak, ściągnąć ją delikatnie łyżką, a buraki delikatnie zamieszać. Buraki ponownie docisnąć, by nie wystawały ponad zalewę, a wierzch naczynia pokryć gazą. Po kolejnych 2-3 dniach zakwas można przecedzić przez gazę, by pozbyć się wszelkich nieczystości. Gotowy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w lodówce, nie dłużej niż przez 14 dni. Przygotowany zakwas można także zapasteryzować. 
Z podanej ilości uzyskamy około 1 lirr zakwasu, który możemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu.  
Pozostałe z zakwasu buraki możemy ponownie wykorzystać do przygotowania barszczu, oczywiście z dodatkiem nowych, świeżych.  
Do przygotowania zakwasu możemy także dodać skórkę ciemnego pieczywa, pieczonego także na zakwasie, co przyspieszy proces fermentacji o około 2 dni.
Przepis Joanny Tokarz z Ptaszkowej, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Zakwas na wigilijny barszcz według gospodyń z Koszyc.
Zakwas na wigilijny barszcz według gospodyń z Koszyc. fot. pixabay

Zakwas na wigilijny barszcz z dodatkiem razowego chleba według gospodyń z Koszyc [PRZEPIS]

Składniki: 

  • 1 kilogram buraków  
  • kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na pół 
  • 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody 
  • 10 ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 listki laurowe 
  • 2 łyżki soli  
  • kromka razowego chleba 

 

Wykonanie:  
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać je na zmianę z przyprawami i czosnkiem w wyparzonej i wytartej kamionce lub słoju. Całość zalać wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem. Kamionkę lub słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą, zawiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do słoika, trzymać w chłodzie. 
Przepis pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Koszyc

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zakwas z buraków. Jak zrobić zakwas do wigilijnego barszczu czerwonego? [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski