Zalecenia dla sercowców

Redakcja
Dla serca szczególnie groźna jest brzuszna postać otyłości, w której tłuszcz odkłada się w obrębie klatki piersiowej i brzucha

Schorzenia serca i układu krążenia mogą mieć poważny przebieg i daleko idące konsekwencje. W zaawansowanych stadiach choroby żadne preparaty wspomagające nie zastąpią farmakoterapii, ani nie zlikwidują czynników ryzyka (palenie) i nie zastąpią zdrowego stylu życia oraz innych działań profilaktycznych, ale mogą pomóc osobom chorym na serce.

Witaminy

Substancje mogące pomóc w chorobach serca to przede wszystkim witaminy E, C, karotenoidy – karoten i likopen – kwas foliowy, witaminy B6 i B12. Substancje te zapobiegają tworzeniu się płytki miażdżycowej (witamina E), utleniając nadmiar cholesterolu HDL, utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych (witamina C), zmniejszają poziom homocysteiny – aminokwasu zwiększającego ryzyko chorób serca.

Związki mineralne

Oprócz preparatów witaminowych możemy stosować preparaty mineralne szczególnie te zawierające magnez. Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na jony magnezu wynosi około 270 – 350 mg na dobę. Magnez jest stabilizatorem błon komórkowych, odgrywa istotną rolę w procesie skurczu mięśnia sercowego, zmniejsza pobudliwość serca i wywiera wpływ ochronny na serce zapobiegając niedotlenieniu i niedokrwieniu. W aptekach można kupić preparaty Biomag, Slowmag, Dolomit, Magne B6 i wiele innych.

Zioła

Przyroda dostarcza szerokiej gamy surowców roślinnych, które mogą być stosowane w leczeniu chorób serca. W aptekach możemy kupić wiele pomocnych preparatów ziołowych. Wyciąg z czosnku łagodnie obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, zapobiega zmianom w ścianach naczyń. Preparaty zawierające wyciąg z czosnku to: Alliorut, Alitol, tabletki z czosnku, Shen Garlic.

Karczoch (Cynara scolymus) to piękna roślina ogrodowa o kwiatach przypominających oset. Zawarte w zielu karczocha substancje powodują obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszają zawartość tłuszczów we krwi i zapobiegają miażdżycy naczyń. Suchy wyciąg z karczochów zawarty jest w preparacie Cynarex.
Inne surowce roślinne wykazujące dobroczynne działanie na serce i układ krążenia to: kwiatostan głogu (inflorescentia Crataegi), miłorząb japoński (Gingko Biloba), serdecznik (Leonurus Cardiaca). Zawarte w kwiatostanach głogu związki flawonowe, puryny, terpeny, wykazują działanie skojarzone – przeciwskurczowe, głównie na naczynia wieńcowe, zwiększają przepływ krwi i ilość tlenu dostarczanego do mięśnia sercowego. Preparaty to Chronocard forte, Cratesol, Intractum crataegi.
Biflawonoidy zawarte w liściach miłorzębu japońskiego powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawę krążenia obwodowego. Preparaty z tej rośliny najczęściej stosuje się w celu poprawy krążenia w naczyniach dostarczających krew do ośrodkowego układu nerwowego, jednak mogą być one stosowane w leczeniu zaburzeń krążenia obwodowego. Najpopularniejsze preparaty to: Biliobil, Gincosan, Gingkobil, Gingkofar, Memoplant, Tanakan.
Ziele serdecznika ma działanie uspokajające na ośrodkowy układ nerwowy, zmniejsza siłę bodźców przekazywanych do serca. W aptekach można nabyć ziele serdecznika (Herba Leonuri) przeznaczone do przyrządzania odwarów.
Ostatni surowiec roślinny to jemioła – najczęściej stosuje się wyciąg z jemioły – Intractum Visci albi. Jemioła powoduje spowolnienie akcji serca, rozszerzenie naczyń krwionośnych. Substancje czynne z jemioły stosuje się w nadciśnieniu, zmianach miażdżycowych i wahaniach ciśnienia.

Homeopatia

W schorzeniach serca można także stosować leczenie homeopatyczne. Aby leki homeopatyczne były możliwie najbardziej skuteczne należy stosować preparaty pojedyncze w wysokich potencjach. Tego typu preparaty powinny być jednak dobrane przez lekarza homeopatę do objawów indywidualnych dla każdego chorego.

Mniej tłuszczu
Ograniczamy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec). Dbamy o prawidłową wagę, nie tyjemy. Używamy tłuszczów nienasyconych i omega–3.

Oliwa z oliwek
Kupujemy oliwę z oliwek wyciskaną na zimno (virgin oil); ponieważ zawiera znacznie więcej antycholesterolowych substancji niż inne oleje roślinne, staramy się stosować ją jak najczęściej.

Zielona herbata
Od dziś pijemy zieloną herbatę. Zawiera ona mocne antyutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu, a także mogą sprawić, że spadnie zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Pieczywo z błonnikiem
Rezygnujemy z białego pieczywa. Pieczywo z pełnego przemiału, z ziarnem, otrębami, zawiera cenny błonnik, który spożywany regularnie zmniejsza ryzyko ataku serca.

Orzechy nie dla wiewiórek
Są kaloryczne, to prawda. Jednak badania dowodzą, że osoby, które regularnie jedzą ponad 15 dag różnych orzechów w ciągu tygodnia, są trzy razy mniej narażone na choroby serca niż inni.

Pokochaj siemię
Jedz codziennie łyżkę siemienia lnianego; to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega–3. Zmniejsza ryzyko zlepiania się czerwonych krwinek i zakrzepów.

Tylko jeden! Pamiętaj!
Jeden kieliszek wina dziennie, według naukowców, zmniejsza ryzyko ataku serca.

Soja pełna protein
Proteiny zawarte w soi i jej przetworach pomagają obnizyć poziom cholesterolu.

Czosnek pachnie nieładnie...
...ale zapobiega zlepianiu się czerwonych krwinek i zapychaniu arterii, ich uszkodzeniom, przeciwdziała zaleganiu cholesterolu.

Sto mikrogramów selenu dziennie
Nie więcej, ponieważ może działać toksycznie. Selen to antyutleniacz, który zmniejsza skłonność do powstawania zakrzepów oraz równoważy stosunek dobergo cholesterolu do złego. Również jedna tabletka aspiryny dziennie zmniejsza ryzyko ataku serca od 30 do 50 proc.

W końcu rusz się!
Aktywność fizyczna aż o połowę zmniejsza ryzyko ataku serca. Nie tylko wyczynowy sport, ale także umiarkowane ćwiczenia fizyczne pomagają podnieść we krwi poziom dobrego cholesterolu HDL, a jednocześnie obniżyć poziom jego szkodliwej frakcji LDL. Przynajmniej trzy razy w tygodniu warto poświęcić pół godziny na pływanie, aerobik, bieganie czy jazdę na rowerze. Jeśli to niemożliwe, spaceruj codziennie, pokonując dystans 3 km.

Warzywa i owoce
Dla naszego serca nieocenione są zwłaszcza jabłka, kapusta włoska i biała, brukselka, brokuły – to źródła substancji zwalczających wolne rodniki i innych związków pomocnych sercu.

Ryby uzdrawiają
Zwłaszcza te tłuste, pełne cennych kwasów tłuszczowych, które wyrównują rytm serca. Jedzenie ryb dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca nawet o 50 proc.

Pomarańcze i winogrona
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy zawiera kwas foliowy, który obniża poziom homocysteiny, będącej czynnikiem ryzyka zawału serca. Sok z winogron pełen jest silnych antyutleniaczy, które zapobiegają zlepianiu się czerwonych krwinek i tworzeniu zakrzepów.

Ogranicz stresy, nie złość się

Im więcej stresów, tym bardziej nasz układ krążenia jest przeciążony. Pod wpływem
stresu, gniewu, strachu, arterie zaciskają się, przez co zmniejsza się dopływ krwi do
serca, podnosi się ciśnienie, a tętno znacznie przyspiesza – zwiększa to ryzyko wystąpienia ataku serca.

Nie ma jak przyjaciel
Silne związki z ludźmi, miłość, przyjaźń, zmniejszają niepokój i pozwalają walczyć z depresją – czynnikami zwiększającymi ryzyko ataku serca.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie