We wrześniu zbieramy owoc głogu...
- Wrzesień - mówi o. Grzegorz Sroka - to miesiąc wytężonych prac polowych, na działce i w ogrodzie. Zbieramy produkty okopowe i owoce. Gromadzimy żywność na zimę. Zbieramy produkty tylko zdrowe i czyste. Nadgniłe, okaleczone, chore i małe odrzucamy lub po wykrojeniu natychmiast zużywamy. Żywność okopową przechowujemy w miejscu wolnym od wilgoci, miejsc zagrzybionych i stęchłych. Radzę co roku wybielić wapnem (i dobrze przewietrzyć) piwnicę czy spiżarnię.
Wszelkie marynaty umieszczamy w spiżarni i suchych piwnicach na regałach. Nie wolno słoików stawiać jeden na drugim, bo częściej "puszczają". Lepiej zrobić regał z odpowiednimi półkami na różne wysokości słojów. Prześwit do następnej półki powinien wynosić 2-3 cm. Często kontrolować, czy nie "puściły", a jeśli tak, zaraz wyjąć, przegotować i zużyć. - Nie wolno raz nie domkniętego słoja zamykać po raz drugi - przestrzega o. Grzegorz. - Gdyby była już pleśń - wyrzucić całą zawartość, bo można ulec zatruciu.
Siejemy i zbieramy
Wrzesień jest też miesiącem wykopków ziemniaczanych i zbioru warzyw. Sieje się oziminy: żyto, pszenicę, zimowy jęczmień.
We wrześniu zbieramy owoce: anyżu, berberysu, bzu czarnego, borówki brusznicy, jeżyny, kminku, kozieradki, maliny, porzeczki czarnej, orzecha włoskiego, głogu, jałowca, jarząbu pospolitego, dzikiej róży, róży rdzawej; liście: babki lancetowatej, (także kwiat) krwawnika, orzecha włoskiego, pokrzywy, drapacza, dziurawca, dymnicy, hyzopu, macierzanki, rdestu ptasiego, rutwicy, skrzypu, tymianku; korzeń: biedrzeńca, prawoślazu, dzięgla leśnego, mydlnicy lekarskiej, berberysu zwyczajnego; kłącze: kozłka (waleriany), kurzego ziela; a także szyszki chmielu, kwiaty kocanki piaskowej, kwiaty dziewanny kutnerowatej i dziewanny wielkokwiatowej.
Suszymy i przechowujemy
- Zioła zebrane suszyć i pakować, jak opisałem poprzednio. Nadwyżkę ziół można sprzedać do "Herbapolu", przyda się dodatkowy grosz na jesienne zakupy - doradza o. Grzegorz. - Proponuję, aby nadwyżki produktów rolnych sprzedawać potrzebującym. Gromadźmy tyle, ile trzeba. Zdrowa żywność daje zdrowie i wzmacnia organizm, zawiera witaminy, które łatwo przyswaja ludzki organizm, więc jesienią człowiek mniej choruje niż zimą czy na wiosnę.
Zalecenia dla zdrowia:
1. Spożywać pokarmy ze świeżo pozyskanych owoców i warzyw.
2. Nowe i świeże warzywa mają najwięcej witamin oraz składników odżywczych (utracą ich połowę w czasie przechowywania)
3. Jeść często pomidory (polskie pomarańcze). Jest ich pod dostatkiem nie tylko spod folii, ale i gruntowych. Nie jadać pomidorów zielonych i niedojrzałych - są trujące. Można z zielonych robić marynaty (gotować i odlać wodę).
4. Owoce i warzywa spożywać czyste, umyte pod bieżącą wodą. Jarzyn nie moczyć za długo, jak też i długo nie gotować. Ugotowane spożywać natychmiast. Z upływem czasu tracą wiele witamin, a nawet i smaku. (DD)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?