Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zamiast tabletek z apteki, zjedz czosnek i napij się herbatki z bzu

(DD)
Tradycyjne metody wzmacniania odporności są niezwykle skuteczne i, co tu dużo mówić, smaczne
Tradycyjne metody wzmacniania odporności są niezwykle skuteczne i, co tu dużo mówić, smaczne Fot. Archiwum
Odporność. W okresie zwiększonej zachorowalności warto wypróbować stosowane przez nasze babcie sposoby zapobiegania infekcjom

Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Jak wzmocnić odporność i jakie naturalne metody będą pomocne w walce z przeziębieniem? Odpowiada mgr farmacji Ewa Kłosowska z Apteki Medicover.

Tradycyjne metody wzmacniania odporności są niezwykle skuteczne. Dlatego w okresie zwiększonej zachorowalności warto wypróbować stosowane przez nasze mamy i babcie sposoby zapobiegania infekcjom.

Czosnek i miód
Po pierwsze, zadbajmy, aby w naszym codziennym menu znalazła się większa ilość aromatycznych przypraw, które mają działanie antyseptyczne. Mogą to być nasze rodzime czosnek lub cebula, ale również egzotyczne: imbir, cynamon itp. Posiadają one liczne substancje przeciwbakteryjne. Czosnek zawiera w swoich olejkach eterycznych związki siarki nadające mu ostry zapach oraz allicynę - substancję, która działa podobnie do antybiotyków, niszcząc kolonie bakterii.

Co ważne, allicyna wpływa tylko na patogeny, natomiast nie niszczy naszej naturalnej flory bakteryjnej. Dobroczynne składniki czosnku powodują stymulację wszystkich komórek układu odpornościowego. Jeżeli przeszkadza nam jego charakterystyczny aromat i smak, na rynku mamy do wyboru wiele preparatów zawierających ekstrakty z czosnku. Wystarczy połknąć kapsułkę, aby czerpać korzyści z rośliny, a ominąć jej intensywny zapach.

Jeśli jesteśmy zwolennikami naturalnych produktów, sięgnijmy także po miód i propolis. Są bogate w różnorodne substancje, które pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego. Należy jednak pamiętać, aby nie podgrzewać miodu do temperatury wyższej niż 50 stopni. W tak wysokiej temperaturze rozkładają się enzymy i inne składniki lotne, decydujące o jego prozdrowotnych właściwościach. Wniosek: przygotowując miód do picia, rozpuśćmy go w letniej wodzie, a nie w gorącej herbacie. Miodu nie powinno się też podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Aloes i soki
Do roślin mających wpływ na odporność należy aloes. W swoim składzie zawiera polisacharydy, minerały, glikoproteiny, wolne aminokwasy i enzymy. Polisacharydy pobudzają makrofagi broniące organizm przed infekcją oraz stymulują limfocyty B do produkcji przeciwciał. Dodatkowo sok z aloesu zwiększa zdolność rozpoznawania antygenu (cząsteczka wykrywana przez przeciwciała) oraz posiada działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Do wyboru mamy zwykły sok lub wodne ekstrakty. Dzieciom może być podawany w formie syropu wzbogaconego o witaminę C. Taki preparat dodatkowo poprawi apetyt naszych pociech.

Gdy tylko mamy możliwość, pijmy soki naturalne, otrzymywane z aronii, dzikiej róży i malin. Są źródłem witaminy C, antocyjanów i polifenoli, które warunkują silny potencjał antyoksydacyjny oraz działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Związki czynne zawarte w tych owocach wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, uszczelniają naczynia krwionośne i zmniejszają ich przepuszczalność, co powoduje spadek szerzenia się infekcji. Naczynia krwionośne uszczelnia również rutyna, która wspomaga działanie witaminy C, a dodatkowo hamuje procesy zapalne i działa antyoksydacyjnie.

Czarny bez i jeżówka
Pamiętajmy też o czarnym bzie. Najnowsze badania potwierdzają jego unikalny wpływ na wirusy i bakterie. Substancje czynne bzu wiążą się z wirusem, uniemożliwiając mu wniknięcie do komórek organizmu człowieka, co powoduje zahamowanie infekcji. W przeprowadzonych badaniach zaobserwowano też skrócenie czasu trwania choroby (aż o 3-4 dni) u pacjentów stosujących standaryzowany ekstrakt z owoców bzu czarnego, w porównaniu do grupy kontrolnej zażywającej placebo.

W trosce o odporność warto zdecydować się na przyjmowanie wyciągów z roślin poprawiających kondycję całego organizmu - tzw. adaptogenów. Mamy tu do wyboru żeń-szeń i rhodiolę, zwaną arktycznym korzeniem. Wzmacniają one odporność organizmu na stres, zarówno psychiczny jak i fizyczny, oraz zmieniające się gwałtownie warunki pogodowe. Preparatów tych nie należy jednak stosować zbyt długo, ponieważ w nadmiernych ilościach mogą wywoływać nadciśnienie.

W nawracających infekcjach układu oddechowego niezastąpioną rośliną jest echinacea, czyli jeżówka. Jeżówka zwiększa ilość leukocytów, a także hamuje aktywność hialuronidazy, dzięki czemu zmniejsza penetrowanie tkanek przez patogenne drobnoustroje. Pobudza proces fagocytozy dokonywany przez makrofagi i granulocyty, zwiększa liczbę i aktywność limfocytów oraz wydzielanie interferonu. Jeżówka hamuje jednocześnie wydzielanie histaminy, leukotrienów i prostaglandyn, przez co tłumi procesy zapalne. Wpływa też na poprawienie wydolności oddechowej, dlatego warto ją stosować w przeziębieniu, któremu towarzyszy kaszel.

Jeżówkę należy przyjmować przez około 10 dni, po czym wymagana jest przerwa, aby układ odpornościowy nie był stymulowany zbyt intensywnie. Nie zaleca się jej u dzieci poniżej czwartego roku życia.

Tran i algi morskie
Tradycyjne zastosowanie we wzmacnianiu odporności ma tran. Podstawowym składnikiem tranu są kwasy omega-3 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, E i D. Nienasycone kwasy tłuszczowe służą jako budulec substancji przeciwzapalnych, a badania pokazują, że DHA zmniejsza ilość infekcji górnych dróg oddechowych nawet do 60 proc.

Sięgając po produkty otrzymywane z ryb morskich, warto wybierać sprawdzone i markowe preparaty, ponieważ te, które pochodzą od nieznanych dostawców mogą zawierać, kumulujące się w rybach toksyczne związki rtęci i dioksyny.

Można również poszukać suplementów z DHA otrzymywanych z alg morskich. Nie są one tak mocno zanieczyszczone i poleca się je zwłaszcza kobietom w ciąży.

Poza tranem możemy zdecydować się także na przyjmowanie oleju z wątroby rekina. Zawiera on, oprócz wyżej wymienionych składników, alkiloglicerole i skwalen. Substancje te stymulują komórki szpiku kostnego do wzmożonej produkcji czerwonych krwinek i granulocytów oraz zapobiegają infekcjom bakteryjnym i wirusowym.

Czy wiesz, że...

Co decyduje o naszej odporności? Dlaczego jedni chorują co chwilę, a inni cieszą się zdrowiem przez cały rok?

Silny układ odpornościowy jest potrzebny nie tylko do pokonania infekcji, ale również do ochrony organizmu przed pasożytami i usuwania komórek nowotworowych.

O jego kondycji decydują geny odziedziczone po rodzicach, to, z jakimi bakteriami, wirusami i alergenami mieliśmy kontakt przez całe życie oraz stan ogólny naszego organizmu.

Układ odpornościowy składa się z naczyń, węzłów limfatycznych oraz wielu krążących we krwi komórek. Jest ich kilka rodzajów: monocyty, limfocyty i makrofagi. Różnią się między sobą funkcjami. Część z nich produkuje przeciwciała, które niszczą wrogie komórki i unieczynniają alergeny, a inne pochłaniają i zabijają bakterie i wirusy.

Po każdym kontakcie z „wrogiem” powstają kolejne przeciwciała, aż do momentu, kiedy infekcja zostanie pokonana. Czasem może to trwać nawet do kilku dni. Kiedy ponowie zostaniemy zaatakowani przez ten sam mikroorganizm, układ odpornościowy poradzi sobie szybciej, ponieważ ma zdolność uczenia się i zapamiętywania wrogich patogenów.

Dlatego ważne są szczepienia w dzieciństwie. Układ odpornościowy ma wtedy szansę nauczyć się walczyć z chorobami, z którymi możemy spotkać się w życiu.

Aby sprostał swemu zadaniu konieczne jest dostarczanie organizmowi witamin, minerałów i innych substancji odżywczych. Wysiłek na świeżym powietrzu zwiększa dotlenienie i ukrwienie tkanek, co pozwala dotrzeć komórkom odpornościowym do każdego fragmentu ciała. Odporność mogą pogorszyć nieprzespane noce lub krótki sen. Alkohol, papierosy i kawa zwiększają zapotrzebowanie na witaminy A, C i E oraz inne składniki. Czynnikiem mającym bardzo duży wpływ na to, czy chorujemy, jest stres - silny i długotrwały powoduje okresowy spadek produkcji komórek odpornościowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski