MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zamieszanie z salą

SYP
WOLBROM. Pod znakiem zapytania stoi budowa sali gimnastycznej przy wolbromskim Zespole Szkół.

Sala gimnastyczna ma stanąć poniżej szkoły. Fot. Jacek Sypień

Inwestycję rozpoczęto jesienią ub. roku, ale wkrótce ją przerwano. Okazało się, że w miejscu, gdzie miała pierwotnie stanąć, natrafiono w wykopach pod fundamenty na ludzkie szczątki z przedwojennego cmentarza żydowskiego. Wkrótce po tym wstrzymano prace.

Po rozmowach z naczelnym rabinem Polski, władze powiatu zdecydowały, że sala stanie kilkadziesiąt metrów dalej, tak, aby nie obejmowała terenu dawnego cmentarza. Władze województwa, które współfinansują inwestycję dały warunek, że jeśli do końca czerwca starostwo wykona nowy projekt techniczny - uwzględniający zmianę lokalizacji hali - oraz uzyska prawomocne pozwolenia na budowę, dotacja będzie utrzymana. Termin minął wczoraj.

Pierwotnie planowano, że budowa sali będzie kosztować 6 mln 127 tys. zł. Z tego 2 mln 37 tys. zł miała pokryć dotacja z Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007 - 2013. Pozostałe koszty inwestycji wzięły na siebie władze powiatu (3 mln 90 tys. zł) i gminy Wolbrom (1 mln 45 tys. zł.). Zdawano sobie sprawę, że zmiana lokalizacji i projektu podniesie koszty inwestycji. Nie spodziewano się jednak, że aż tyle. Obecnie wartość kosztorysowa to przeszło 11 mln zł. Pytanie, kto je wyłoży. - Zgodnie z umową złożymy projekt i pozwolenie do władz województwa. Ostatnio odbyło się spotkanie z władzami Wolbromia i wkrótce wystosujemy oficjalne pismo z pytaniem, czy są skłonni zwiększyć swój udział w inwestycji. Podobne pismo skierujemy do władz województwa. W obecnej sytuacji finansowej powiatu samodzielne sfinansowanie przez nas różnicy wynikającej z nowego projektu jest problematyczne. - mówi Ewa Klich, sekretarz powiatu.

Ponieważ umowa, jaką powiat zawarł w ub. roku z wykonawcą inwestycji została rozwiązania, konieczne będzie ogłoszenie nowego przetargu. Pierwotnie planowano, że inwestycja zakończy się lutym 2011 roku. Ten termin ulegnie przesunięciu. Oczywiście o ile inwestycja w ogóle dojdzie do skutku.

Według pierwotnego projektu w hali przekrytej łukowym dachem miała być arena sportowa o wymiarach 30 na 18 m oraz widownia na 90 miejsc. W łączniku miały być szatnie, toalety, mała sala gimnastyczna oraz kotłownia z kolektorami słonecznymi. Podczas zmiany projektu zwiększono zakres inwestycji.

(SYP)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Ceny złota na nowym, historycznym poziomie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski